Kdo po Klausovi? Do hry vstoupily ženy

27. 2. 2007 17:22
Praha - V internetové volbě nového prezidenta na Aktuálně.cz začala další část hlasování. Do hry se díky čtenářským návrhům dostalo pět žen.

Václavu Klausovi zbývá poslední rok jeho prezidentského mandátu.

Je stále pravděpodobnější, že jeho nástupce budou zhruba za dvanáct měsíců - stejně jako při minulé dramatické volbě - vybírat poslanci a senátoři.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední rok prezidenta - čtěte ZDE
Velký speciál Aktuálně.cz: analýzy, hlasovací hra, Václav Klaus očima Karla Hvížďaly

Internetový deník Aktuálně.cz proto dává možnost svým čtenářům, kterou jim politici zatím odpírají - "volit" nového prezidenta přímo.

Hlasování, které potrvá celý rok, běží ve dvou skupinách. Vedle hlavní, kam kandidáty na počátku vybrala redakce, se díky návrhům čtenářů začalo dnes hlasovat i ve druhé části zvané baráž. Nejúspěšnější kandidáti z baráže postoupí (vždy po jednom měsíci) do hlavní skupiny.

Foto: Aktuálně.cz
Vyberte si příštího prezidenta
Hlasovací hra Aktuálně.cz: vyberte si hlavu státu z deseti vážných kandidátů, nebo nám pošlete jméno svého favorita

Mezi adepty Hradu, o nichž se nyní v baráži hlasuje, doporučili čtenáři vedle mužů také Madeleine Albrightovou, socioložku Jiřinu Šiklovou, političku Vlastu Parkanovou, nejvyšší žalobkyni Renátu Veseckou a bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou.

V prvních hodinách nového hlasování se navíc do čela průběžného žebříčku dostala právě žena - někdejší americká ministryně zahraničí, česká rodačka z Letohradu Madeleine Albrightová. Ta byla v souvislosti s prezidentskou funkcí zmiňována už při volbě v roce 2003, ale prezidentkou by se mohla stát jen v případě, že by získala české státní občanství.

Z mužů čtenáři do hlasovací hry vybrali politika Přemysla Sobotku, filozofa Václava Bělohradského, herce Marka Ebena, pedagoga Jana Sokola a kněze Václava Malého.

 

Právě se děje

Další zprávy