Kdo může být ve vládě? Strany chystají kabinet náměstků

Petr Holub, Kateřina Eliášová
3. 4. 2009 8:05
Rozhovory zamrzly, hra na Topolánkova nástupce přesto pokračuje
Karel Schwarzenberg na politické dění reaguje s klidem sobě vlastním.
Karel Schwarzenberg na politické dění reaguje s klidem sobě vlastním. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Redakce Aktuálně.cz se pokusila rekonstruovat rozdělení ministerských postů, jak se o nich v úterý večer v Kramářově vile dohodli předsedové čtyř parlamentních stran spolu šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem a šéfem Asociace hejtmanů Michalem Haškem (ČSSD).

Z informací od politiků, kteří jsou obeznámeni s průběhem jednání, vyplývá, že pokud nová vláda vznikne, bude vládou náměstků.

Zachovat dosavadní kurz mají na jedné straně lidé, kterým věří odcházející ministři z koaličních stran, na straně druhé ministerští zástupci, kteří přežili ještě z dob levicových vlád.

Vicenová premiérkou za ODS

Největší šance řídit vládu by měla Milena Vicenová, dosavadní velvyslankyně u Evropské unie, která by jako vicepremiéra dostala k ruce Marka Moru, zástupce současného vicepremiéra Alexandra Vondry.

Také za nástupce ministra zahraničí Karla Schwarzenberga byl označen jeho náměstek - Jan Kohout, který byl v roce 2005 kandidátem na premiéra v barvách ČSSD.

Nejčastěji potvrzovanou variantou je nápadná výjimka ve vládní sestavě: ministrem financí měl zůstat Miroslav Kalousek, jehož role v rámci předsednictví a zvládání krize je klíčová.

Justice sociálním demokratům

Osm křesel měla v šestnáctičlenné vládě získat dosavadní koalice, zbytek ČSSD. Funkce se rozdělovaly po dvojicích. Když připadlo ministerstvo financí koalici, obsazovala "nejbohatší" resort sociálních věcí ČSSD.

Jan Kohout
Jan Kohout | Foto: Archiv MZV

Dalšími dvojicemi byla ministerstva dopravy a průmyslu, ministerstva životního prostředí a zemědělství, resorty zdravotnictví a školství, případně ministerstva obrany a vnitra.

Sociální demokraté považovali za úspěch, že mohli obsadit obě ministerstva, která jim umožní zahájit jejich slibované tažení proti tzv. "justiční mafii", tedy vnitro a spravedlnost. Právě v těchto případech však ČSSD uvažované kandidáty tají.

Z více zdrojů se podařilo potvrdit, že převzít resort školství chce Demokratická strana zelených - odnož SZ, již spoluzakládala Olga Zubová, která svým hlasem přispěla k pádu současné vlády.

Vážným kandidátem DSZ přitom je děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Děkan potvrdil Hospodářským novinám,  že nabídku dostal.

"Byl jsem osloven a velmi vážně o nabídce uvažuji. To, jak se rozhodnu, bude záležet na tom, jak by vláda odborníků vypadala," řekl deníku Zima.

 

Právě se děje

Další zprávy