Kdo je odcházející rebel Juraj Raninec?

ves
15. 9. 2008 14:55
Profil poslance, který opustil klub ODS
Juraj Raninec
Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rebel ODS, souputník Tlustého. Tak se v médiích hovoří o poslanci Juraji Ranincovi, který se rozhodl opustit sněmovní klub mateřské strany.

Raninec se v politice proslavil hlavně jako příznivce bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého. Právě s ním a dalším poslancem ODS Janem Schwippelem kritizuje občanské demokraty v čele s premiérem Mirkem Topolánkem. Vadí mu, že se ODS v koalici příliš odklonila od svého programu a nadmíru ustupuje lidovcům a zeleným.

Poslední kapkou byl pro Ranince podle něj laxní způsob, se kterým ODS přistoupila vyrovnala s aférou exposlance Jana Moravy. On sám žádá vyšetření celé kauzy a hrozí i vyslovením nedůvěry vládě.

Raninec má ale jiné názory než jeho partaj například i na plánované vracení církevního majetku nebo na tempo snižování daní.

Proti vládě už hlasoval

Právě v při hlasování o vyrovnání státu s církvemi se Raninec v květnu otevřeně postavil proti koalici a hlasoval ve sněmovně spolu s ČSSD a komunisty proti. Stejně tak se koncem srpna přiklonil k levici, když se hlasovalo o zvýšení sociálních dávek pro rodiče těžce postižených dětí.

Ranincovo jméno se spolu se jmény dalších zákonodárců letos v červenci objevilo ve zveřejněných seznamech spolupracovníků Vojenské kontrarozvědky. Spolupráci s vojenskou odnoží StB poslanec popírá. Podle něj se do seznamů nejspíš dostal během základní vojenské služby.

Do poslanecké sněmovny byl čtyřicetiletý Juraj Raninec zvolen v roce 2006 na Liberecku. Je členem výboru pro bezpečnost či výboru pro obranu. Raninec se narodil v Trenčíně. Do ODS vstoupil poprvé v roce 1991 a pak ještě jendou v roce 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy