Kdo je nový Pickův muž? Diplomat, jehož nechtěli pustit

Jan Gazdík Jan Gazdík
8. 4. 2013 12:45
Prvním náměstkem ministra obrany bude Daniel Koštoval, ředitel z ministerstva zahraničí
Ministr obrany Vlastimil Picek jmenoval svým prvním náměstkem Daniela Koštovala
Ministr obrany Vlastimil Picek jmenoval svým prvním náměstkem Daniela Koštovala | Foto: Ministerstvo obrany

Praha - Ministerstvo obrany pod vedením Vlastimila Picka má nového prvního náměstka. Stal se jím Daniel Koštoval, jehož kariéra byla dosud spjata s ministerstvem zahraničních věcí, kde až do současnosti působil jako vrchní ředitel sekce mimoevropských zemí.

Koštoval na ministerstvu obrany obsadil funkci prvního náměstka, která se uvolnila poté, co byl do funkce šéfa resortu povýšen prezidentem Milošem Zemanem právě Vlastimil Picek.

O Koštovala se podle informací Aktuálně.cz strhla v posledních týdnech přetahovaná mezi ministerstvem obrany a Černínským palácem jako jeho dosavadním zaměstnavatelem.

Schwarzenberg se ho nechtěl vzdát

Koštoval je nadějným a schopným diplomatem, kterého se Karel Schwarzenberg jen velmi neochotně zbavoval. A cení si ho údajně natolik, že kdyby si příští volební rok Koštoval ukázal na jakékoliv prestižní velvyslanectví, ministr by mu vyhověl.

Jenže Koštoval nakonec raději kývl na nabídku ministra obrany Picka.

"To je celý Dan. Bere to jako kariérní výzvu, třebaže může být příští rok po volbách vyměněn. Zůstane tu po něm citelná díra, kterou nebude jednoduché plnohodnotně zaplnit," lituje Koštovalova odchodu jeden z kolegů na ministerstvu zahraničí.

Sám Koštoval po svém uvedení do nové funkce označil za největší výzvu jednání o budoucnosti českého nadzvukového letectva.

Za veřejnosti neznámým jménem Koštovala se skrývá mnohaletá práce kariérního diplomata.

Práce v Moskvě i Washingtonu

Koštoval byl s přestávkami dvakrát zástupcem odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí a pak i jeho šéfem. Byl i zástupcem českého velvyslance ve Washingtonu a poté i v Moskvě, kde dokonce jeden rok toto zastupitelství kvůli nepřítomnosti velvyslance v podstatě vedl.

Právě odtud ho k sobě stáhl ministr Schwarzenberg, jenž si mladého diplomata kvůli jeho schopnostem údajně velmi oblíbil.

Každý, kdo působí jako vysoce postavený diplomat v Moskvě či Washingtonu, se musí zevrubně seznámit s otázkami bezpečnosti. A na obraně v čele s novým ministrem Pickem se tyto nabyté znalosti budou Koštovalovi hodit.

"První náměstek je kromě jiného zodpovědný za oblast mezinárodní spolupráce. Jsem proto velice rád, že v osobě Daniela Koštovala přichází erudovaný odborník na bezpečnostní a zahraniční politiku, který navíc již dříve s ministerstvem obrany úzce spolupracoval," uvedl v první reakci po jeho jmenování ministr Picek. 

Jmenování diplomata do funkce prvního náměstka na ministerstvu obrany je důležité i s ohledem na úzkou spolupráci s resortem zahraničí.

"Koštoval by v tomto směru mohl s lecčím pohnout a zlepšit. Hodně si od něj slibujeme. Komunikace mezi oběma resorty není kvůli značné uzavřenosti obrany zrovna ideální," doufá jeden z diplomatů.

 

Právě se děje

Další zprávy