Kdo je nový ministr? Puntičkář. A nemá rád ekoteroristy

Kateřina Eliášová
10. 1. 2011 16:35
Tomáš Chalupa bude novým ministrem životního prostředí, nahradí Pavla Drobila
Budoucí ministr a jeho psí mazlík Paco.
Budoucí ministr a jeho psí mazlík Paco. | Foto: tomaschalupa.cz

Praha - Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa patří k největším puntičkářům, které byste mezi politiky našli.

Alespoň tedy, co se majetku týče. Přiznání, která šestatřicetiletý politik ze zákona vyplňuje, jdou daleko nad rámec zákonem stanovených údajů a mezi stovkami dalších, které redakce Aktuálně.cz minulý rok prošla, byste ztěží našli podrobněji vyplněný majetkový formulář, než jaký odevzdal nový člen vlády.

Dočteme se tak například, že od velvyslankyně Belgie dostal plyšového medvídka Pů a od pana Linharta z Prahy 6 cukrovou homoli. Přitom dary, jejichž hodnota je menší než deset tisíc korun, mohou zůstat veřejnosti utajeny.

Z dokumentů vyplývá i to, že Chalupa patří k dobře zaopatřeným politiků, který si může dovolit zaplatit téměř padesát tisíc korun měsíčně za pronájem rodinné vily.

Loni jeho příjmy dosáhly téměř dvou a půl milionu korun. Napomohly tomu hlavně vysoké odměny za členství ve statutárních orgánech pražských firem. Poté, co se stal poslancem, se musel těchto funkcí vzdát.

Projděte si majetková přiznání Tomáše Chalupy za za rok 2009 a 1. pololetí 2010

Chalupu tlačil Klaus

V čí hlavě se nápad angažovat dejvického starostu ve vládě Petra Nečase zrodil, se přesně neví. Pražská ODS, která se za Chalupovu nominaci postavila, to háže na místopředsedu ODS Alexandra Vondru. Ten to odmítá, nicméně Chalupu v jeho ministerské roli podporuje.

Budoucí ministr Tomáš Chalupa s chotí Kateřinou.
Budoucí ministr Tomáš Chalupa s chotí Kateřinou. | Foto: tomaschalupa.cz

Premiérovi blízcí politici zase tvrdí, že s nápadem přišel sám Petr Nečas, byť si v prvé řadě přál spíše svého šéfporadce Martina Římana nebo poslance Václava Mencla. Podle informací Aktuálně.cz se do výběru nového ministra vložil i prezident Václav Klaus, jehož vládě dělal Chalupa v roce 1997 mluvčího.

Nejen proto patří dejvický starosta do okruhu prezidentových oblíbenců, notují si spolu na euro i ekoskeptickou notu. Je to patrné z níže uvedeného projevu, který Chalupa přednesl před čtyřmi lety na kongresu ODS. "Musíme zajistit, že to nebude Brusel, občanská sdružení, sebechytřejší vlády, odbory či ekoteroristé, kteří budou rozhodovat o tom, jakým životním stylem budou Evropané žít, protože Češi i ti ostatní si to musí umět zvolit sami," uvedl.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Chalupa je rovněž vnímán jako nová tvář stojící za Petrem Nečasem. Obdobně smýšlející politiky dal loni dohromady na setkání v klánovkém golf klubu právě Alexandr Vondra.

Mistr nekonfliktu

Spíše než mistra ostrých loktů kolegové nového ministra popisují jako politika hledajícího kompromis, který nerad hlasité i jiné střety.

Například zelení v Praze 6 si Chalupu vždy pochvalovali za to, že jim naslouchá a snaží se nalézt střední cestu, navzdory tomu, že většina ODS názory zelených spíše odmítala. Pražští poslanci ODS nejednou svého někdejšího koaličního partnera ve sněmovně potrápili, když nepomohli křekhé koalici prosadit návrhy zeleného ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Nebojoval, když jej loni na jaře pražská ODS zbavila místopředsednického křesla a tím pádem i možnosti aspirovat na pražského primátora. A o půl roku později se neutkal s pražským primátorem o 1. místopředsedu a spokojil se s řadovým.

Muž pro ekozakázku

Jenže Chalupu čeká boj, ve kterém bude ostré lokty potřebovat. Letos bude muset vláda rozlousknout, co s ekologickou zakázkou.

Je téměř jisté, že vláda nevybere vítěze, spor se ale vede o tom, co dál. Zatímco premiér Nečas spolu s Pavlem Drobilem, Chalupovým předchůdcem, byl pro rozdělení obřího tendru na několik menších, ministr financí Miroslav Kalousek, jež ekozakázku vymyslel s Mirkem Topolánkem, trvá na současném objemu zakázky.

Drobil už dostal od Nečase úkol připravit nový plán, jenže to nestihl. "K ekozakázce se nebudu vyjadřovat," nechce Drobil specifikovat, čím přesně jej premiér pověřil.

Jak se k problému staví Chalupa, se neví. Požádal o pár dní hájení, než se s problematikou nového resortu seznámí. Se svým předůdcem se zatím nesešel. "Nehodlám rozdávat hraběcí rady, pokud budu osloven, pomůžu," komentoval to Drobil.

Muž s nálepkou pedanta

O co méně je Chalupa politickým rváčem, o to víc je až přehnaně přesný. Nečas v Chalupovi rozhodně získá pracovitého ministra.

Jako cílevědomého pedanta jej znají dva jeho blízcí kolegové - senátor Petr Bratský a pražská poslankyně Jana Černochová, která vedle něj sedí v poslanecké lavici.

Tomáš Chalupa se svým vzorem, primátorem Pavlem Bémem.
Tomáš Chalupa se svým vzorem, primátorem Pavlem Bémem. | Foto: Ludvík Hradilek

"Jeho puntičkářství se projevovalo často na setkání s lidmi. Bral sebou vždy i úředníky, na místě jim zadával úkoly vzešlé z debaty s občany a posléze kontroloval, zda a kdy je splnili," popsal Chalupu senátor Petr Bratský, který v Praze 6 kandidoval.

V tom se až nápadně podobá svému "učiteli" Pavlu Bémovi, po němž převzal starostenské křeslo v Praze 6, když se Bém stal primátorem. "Práci starosty si sebou bral i do sněmovny, využíval pro to každou volnou chvíli. Neustále studoval nějaké mapy a něco podepisoval," řekla Aktuálně.cz Černochová.

 

Právě se děje

Další zprávy