Kde bude mít Česko svou spojku? Nejspíš u rumunské komisařky

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
24. 10. 2014 19:51
Věra Jourová už má sestavený tým spolupracovníků. Zároveň finišují jednání s ostatními zeměmi o přijetí českých odborníků do kabinetů jiných eurokomisařů.
Věra Jourová v europarlamentu.
Věra Jourová v europarlamentu. | Foto: ČTK

PrahaEurokomisařka Věra Jourová už ví, jak bude vypadat její tým, který by jí měl pomoci v následujících pěti letech prosadit priority jejího portfolia. Životopisů lidí, kteří se ucházeli o post v jejím kabinetu, bylo několik stovek. Jourová z nich nakonec musela vybrat pouhých sedm jmen.

Přitom však musela dávat pozor na řadu pravidel, která jsou v Evropské komisi nastavena poměrně přísně. "Například kolik lidí musí být přímo z Komise, tedy že tam pracují a mají status 'official', genderové požadavky a další. Pravidel a limitů jsem měla poměrně hodně," přiznala Jourová.

Ačkoli tedy měla konečné slovo ona sama, zvyklosti její výběr do jisté míry předurčovaly. A to i včetně té, že jednotlivé státy se mohou dohodnout a do kabinetů recipročně prosadit své lidi. Ti pak fungují jako jakési spojky.

"Víte o všem ne v době, kdy se to zrodí a kdy už se s tím nedá moc dělat. Ale v době, kdy se tyto věci tvoří a vy je můžete ovlivňovat," vysvětlil deníku Aktuálně.cz již dříve výhodnost takové dohody pomalu končící komisař Štefan Füle.

Spolupracovníci ze čtyř zemí

Do kabinetu tak kromě již dříve avizovaných Eduarda Huliciuse, který bude mít v kabinetu na starosti ochranu spotřebitele a komunikaci s Evropským parlamentem, zástupce šéfky kabinetu Daniela Brauna, jehož si Jourová do Komise přivedla z ministerstva pro místní rozvoj, zasednou lidé ze čtyř zemí.

"Šéfka kabinetu, paní Renate Nikolay, je německé národnosti. A dále tam jsou členové kabinetu, kteří kopírují i určité dohody národní – takže tam mám Francouzku, Brita a Rumunku, se kterými máme výměny," nastiňuje dnes už eurokomisařka, kde všude by Češi mohli mít od listopadu zastoupení.

Konkrétní jména však Jourová komentovat nechtěla. Až na jednu výjimku – Tomáše Nejdla. "Pan Nejdl velmi pravděpodobně půjde do rumunského kabinetu, je to expert na regionální politiku a tam bude mít oborově velmi dobré místo," řekla Jourová Aktuálně.cz. Nejdl už v minulosti v Evropské komisi působil jako národní expert na Generálním ředitelství pro regionální politiku.

Čas je do začátku listopadu

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který vyjednávání za Českou republiku vede, však aktuální stav komentovat nechtěl. "Kabinety se budou uzavírat prvního listopadu a do té doby jednání běží. Do té doby není možné říct nic jiného," neodkryl strategii českého vyjednávacího týmu s tím, že rozhovory poběží takřka do poslední chvíle.

Podle zdroje Aktuálně.cz z Bruselu je však možnost, že Česká republika získá posty v kabinetech "velké trojky", jak říká Jourová, prakticky nulová.

"Jsou země, které nám to místo dají a bude to jednodušší. A pak jsou země, které nám ho nedají a je to o tom, jak si tým postaví," popisuje. "Když nebude Brit a chce v kabinetu někoho s angličtinou jako rodným jazykem, tak může vzít Ira. Nemusí tam mít Francouze, ale může vzít Belgičana a dá se udělat dohoda s Belgičany," dává konkrétní příklady.

To koneckonců koresponduje i s Prouzovým vyjádřením z půlky září. Státní tajemník tehdy deníku Aktuálně.cz řekl, že pokud by se podařilo vyjednat místo v kabinetu jednoho ze tří největších evropských hráčů, bylo by to považováno za obrovský úspěch.

A to i ve světle toho, že Česká republika v odcházející Komisi své "uši" v žádném z kabinetů neměla. Kvůli váhání vlády při nominaci totiž komisař Füle o tuto možnost prakticky přišel.

 

Právě se děje

Další zprávy