Každý druhý Čech má Senát za zbytečný

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
13. 10. 2006 17:33
Praha - Význam Senátu v očích lidí pomalu roste. Přesto se na něj většina stále dívá jako na "bezmocný diskusní kroužek pánů a dam v pokročilém věku" a nejraději by ho zrušila.

Takové skutečnosti vyplynuly z průzkumu firmy Factum Invenio, který se uskutečnil 5. až 11. října. Na otázky sociologů odpovídal reprezentativní vzorek 969 lidí.

V září roku 1996 hodnotilo Senát kladně 29 procent občanů. Po dvou letech činnosti horní parlamentní komory to bylo jen 8,1 procenta. Ještě před dvěma lety uznávalo Senát 10,5 procenta lidí. Tento měsíc označilo Senát kladně 16 procent dotázaných.

Za úspěchem Senátu stojí politický pat

"Zlepšené hodnocení prospěšnosti Senátu patrně souvisí s patovou situací ve Sněmovně. Senát představuje určitou záruku kontinuity. Navíc roste jeho význam jako instituce, která by mohla mít případně vliv na rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb," soudí autoři výzkumu.

Za zbytečný považuje Senát 50,6 % Čechů. Ještě v roce 1998 ale na otázku Factum Invenio, zda je Senát zbytečná, řeklo ano 65,9 % respondentů.

Více než dvě třetiny lidí (70,2 procenta) si myslí, že horní komora je pod silným vlivem politických stran. O něco menší procento lidí (58,8 %) soudí, že Senát je bezmocným diskusním kroužkem pánů a dam v pokročilém věku.

Senát přitom považují za užitečnou instituci častěji příznivci ODS. Přibližně podle každého čtvrtého je to užitečná instituce.

Zastupitelé dostali trojku 

Obecního a městská zastupitelstva si oproti Senátu stojí lépe. Pokud by se známkovalo jako ve škole, zastupitelé by v průměru na svém vysvědčení našli lepší trojku.

I přes převážně kladné hodnocení výsledků práce obecních a městských zastupitelstev mají lidé pocit, že jejich zastupitelstvo se nejvíc zajímalo o svůj vlastní prospěch a nejméně o problémy obyčejných lidí. O svůj vlastní prospěch se zastupitelstvo staralo podle téměř dvou třetin občanů.

 

Právě se děje

Další zprávy