Každá strana má své kmotry, říká Zeman a chválí čistky

ČTK Domácí ČTK, Domácí
28. 2. 2014 12:06
Podle prezidenta jsou s lobbisty a politickými podnikateli zapleteny všechny strany.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman neodsuzuje personální čistky, které dělají ministři Sobotkovy vlády (ČSSD).

Podle něj má každý ministr právo vybrat si své spolupracovníky. "Jestliže někteří novináři odsuzovali takzvané personální čistky Rusnokovy vlády, já ne. Když přijdete do ministerského nebo jiného úřadu, zcela logicky se snažíte obklopit lidmi, kterým věříte," řekl.

Svou podporu vyjádřil například ministryni Heleně Válkové (ANO), která zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. "Pokud vím, jak mě paní ministryně informovala, váš podřízený odmítl vydat materiály nutné ke kontrole, nechová se jako podřízený. Takže já paní ministryni naprosto chápu," poznamenal.

Dohnal už dříve zdůvodnění Válkové odmítl jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, chce podat trestní oznámení.

Nepřímo se prezident zastal i ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který tento týden odvolal ředitele pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Jurečka to zdůvodnil tím, že vysocí státní úředníci by se neměli setkávat s takovými lidmi, jako je lobbista Ivo Rittig. Ten je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

"Domnívám se, že pokud pan Šťovíček byl obviněn - a já nevím, jestli je to pravda - ze styků s panem Rittigem, zatímco jí jsem se s panem Rittigem v životě nesetkal, tak je otázka, jestli on sám tyto kontakty nevyhledával. Pokud ano, je to špatně," sdělil Zeman a dodal, že se během svého působení v politice nesetkal s žádnými politickými podnikateli a nikdo jej neobvinil z korupce.

"Když se tohle může stát člověku, který se v politice pohybuje dvacet let, je logický závěr, proč by se to nestalo i jiným. Zda ti jiní náhodou sami nevyhledávají společenství politických podnikatelů, ať už na golfových hřištích, v různých klubech a podobně," konstatovala hlava státu.

Zeman: Každá strana má své kmotry

Prezident naopak kritizoval údajné spojení vysokých úředníků s lobbisty a politickými podnikateli. Podle něj jsou kmotři ve všech politických stranách, a ty se tak nemají za co osočovat.

Tímto reagoval směrem k Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a Andreji Babišovi (ANO). Premiér s ministrem financí se dohadovali o to, ve které straně je kmotrů více.

Sobotka se v pondělí vyjádřil, že hnutí ANO v Praze začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09, "spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta". Babiš opáčil, že pražští kmotři jsou naopak v sociální demokracii.

"Tak za prvé, uvědomte si, že nejsou jenom centrální, ale i regionální a okresní kmotři. Když berete všechna tahle patra dohromady, tak si myslím, že ty strany si nemají co vyčítat," řekl prezident, který jako příklad zmínil souzeného bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha a lobbistu Iva Rittiga, který čelí obvinění z praní špinavých peněz.

Hnutí ANO se v dohledné době rozpadne, soudí Sobotka

Prezident uvedl, v čem podle něj celý problém spočívá: "Naše strany na rozdíl od západoevropských stran mají v průměru, když odhlédnu od počtu obyvatel, desetkrát méně členů v přepočtu na obyvatele než v té západní Evropě. Z toho logicky vyplývá, že tam není tak velký personální výběr na kandidátky a že to malé množství členů těžko může ovlivnit vliv takzvaných politických podnikatelů," řekl.

Zemana také překvapilo Sobotkovo vyjádření o tom, že se hnutí ANO rozpadne. "Pan premiér prohlásil, že jeho koaliční partner v historicky krátké době zmizí. Měl jsem přítele, který říkal: 'V geologicky dohledné době k tomu dojde.' Nevím tedy, co je to historicky krátká doba, ale předpokládám, že je o něco kratší než geologicky dohledná doba," uvedl Zeman na otázku, zda tak brzké spory v koalici neznačí další budoucí neshody ve vládě trojice stran.

Koaliční vláda, v níž ČSSD a hnutí ANO doplňují lidovci, přitom vznikla teprve před měsícem.

 

Právě se děje

Další zprávy