Kavan končí u Vlčka, kvůli gripenům

čtk, red dom
1. 3. 2007 15:54
Praha - Jan Kavan končí jako poradce předsedy sněmovny Miloslava Vlčka. Vlčkovi se Kavan nezdá důvěryhodný, poté, co švédská televize naznačila spojitost mezi Kavanem a korupcí v kauze gripeny.
Jan Kavan
Jan Kavan | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kavana provázela v minulosti různá podezření, tento týden od něj ovšem dala oficiálně ruce pryč celá sociální demokracie.

Bývalý ministr zahraničí Kavan byl od prosince Vlčkův externí poradce pro oblast mezinárodních vztahů a zahraniční politiky.

Kavana do případu vtáhla švédská televize SvT. Podle jejích reportáží provázela jednání o nákupu švédských letounů pro českou armádu korupce, kterou se však zatím nepodařilo prokázat. Švédští novináři, kteří se vydávali za britské agenty, oslovili i Kavana.

Exministr jim v rozhovoru natočeném skrytou kamerou řekl, že při obchodu s gripeny dostala úplatky řada vysokých českých politiků. Připustil také, že by mohl pomocí svých kontaktů zbrzdit policejní vyšetřování korupce.

Miloslav Vlček
Miloslav Vlček | Foto: Ondřej Besperát

Paroubek: Pro politiku je diskvalifikován

Později ale vše popřel s tím, že jeho vyjádření byla vytržena z kontextu. Novináři byli podle exministra ti, kteří mu sdělili, že mají informace o korupci.

Otázku, zda je možné ovlivnit vyšetřování této kauzy českou policií nebo ho alespoň zpomalit, Kavan prý tehdy považoval za natolik nehoráznou a závažnou, že podal trestní oznámení kvůli nabádání k trestnému činu.

Sociální demokraty ale Kavanova role v televizní reportáži rozladila. ČSSD ho vyzvala k tomu, aby o údajné korupci vypovídal. Kavan tvrdí, že nemá nic, s čím by se mohl na policii obrátit. Šéf strany Jiří Paroubek označil Kavanovo vystupování v této kauze za neuvěřitelné selhání, které ho diskvalifikuje z vysoké politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy