Kauza Vesecká: Zelená rebelka zvažuje podporu opozice

Kateřina Eliášová
13. 6. 2008 9:12
Sněmovna zahájila mimořádnou schůzi
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Opozice chce dnes otevřít na půdě sněmovny "kauzu Vesecká". ČSSD se podařilo svolat mimořádnou schůzi na téma situace v justici. Krátce po deváté hodině se na úvod schůze ujal slova šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, který připomíná okolnosti případu.

Koalici se nápad propírat situaci na českých soudech a státních zastupitelstvích nelíbí. Jednání o ovlivňování "kauzy Čunek", ve které figuruje i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, chtějí zrušit.

Čtěte více: Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud

"Potíže" teď koalici působí dvě poslankyně za Stranu zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. První z nich Aktuálně.cz pozdě večer potvrdila, že zvažuje pomoc opozici protlačit bod "Vesecká" na pořad jednání. I tak je šance malá.

Zbylí čtyři poslanci za zelené budou hlasovat proti opozici.

"Předmětem sporu jsou zjištění, která se týkají spolehlivosti a věrohodnosti justice, a proto to patří na jednání vlády, ne sněmovny. Dohodli jsme se, že počkáme na pravomocný rozsudek a že ministr spravedlnosti předloží zprávu o fungování české justice," řekl Aktuálně.cz místopředseda Strany zelených a ministr školství Ondřej Liška.

Foto: Ondřej Besperát
Vláda se odmítla zabývat odvoláním šéfžalobkyně Vesecké
Vesecká odmítla rezignovat, ostře zaútočila na soudce
Premiér o mafii: Veseckou neodvolám, ať jde Paroubek

"Já tohle hlasování neměřím jako koalice versus opozice. Já to měřím tím, s čím šli zelení do sněmovny. A to je to, že budou transparentní a budou bojovat proti korupci," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz poslankyně za zelené Věra Jakubková.

Jakubková zvažuje pomoct opozici

Opozici hlasy dvou zelených poslankyň posílí, nemusí i tak uspět. Koalice může mimořádnou schůzi o české justici zhatit. Má většinu díky přeběhlíkům Melčákovi s Pohankou a chybějícímu poslanci Evženu Snítilému.

Pro připomenutí. Byla to právě Strana zelených, která vznesla v pondělí na zasedání vlády požadavek, aby jim ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal zprávu o fungování Nejvyššího státního zastupitelství.

V souvislostech: Zelení jdou Vesecké po krku. Chtějí ji řešit ve vládě

Stalo se tak poté, co špičky justice prohrály soudní spor s opoziční političkou Marií Benešovou a soud řekl, že v případu vicepremiéra Jiřího Čunka byl postup lídrů justice podezřelý. Zelení pak uvedli, že by uvítali v čele Nejvyššího státního zastupitelství změnu.

A.cz: Paní poslankyně, chcete pomoci opozici, ale kolegové z klubu zelených její návrh nepodpoří. Jak se zachováte?

Zatím jsem rozhodnutá to projednávání podpořit. Myslím si, že ten výsledek z vlády je nedostatečný, neexistuje žádné usnesení, jen vnitřní domluva. Není tam termín, do kdy má ministr spravedlnosti předložit svoji zprávu o stavu české justice. Chápu opozici, že pokládá tento požadavek za oprávněný. V kterémkoliv jiném státě na západ od nás by situace, která je u nás v této kauze, vedla k odstoupení z funkcí jak ministra spravedlnosti, tak paní nejvyšší státní zástupkyně.

Respektujte nás, žádá ODS poslankyně Jakubková
Respektujte nás, žádá ODS poslankyně Jakubková | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Nebojíte se, že to opozice pro sebe jen využije?

Musím říct, že si od toho mnoho neslibuji. Atmosféra ve sněmovně je vypjatá. Obávám se, že to bude ostuda a ztráta času. Nepovede to k ničemu konstruktivnímu.

A.cz: Kdyby vám dala vláda záruky, že bude dál jednat o "kauze Čunek, Vesecká"? Hlasovaly byste jinak?

Pokud by ta záruka padla veřejně a byla splnitelná, tak ano.

A.cz: Do toho hlasování byste šly i přesto, že koalice teď nemá většinu?

Já nehlasuji s opozicí. Já nemám chuť kamkoliv přecházet nebo někoho podporovat. Já se snažím dělat ty věci tak, jak si myslím, že zelení chtějí a jak já to vnitřně cítím.

A.cz: Olga Zubová bude hlasovat stejně?

Nevím, na jednání o tom, jak se k tomu postavit, nebyla. Přede mnou jsou dvě jednání.

A.cz: S kým vlastně jednáte, konzultujete?

Mluvím s právníky, ale i s představiteli zelených, ne jen s Danou Kuchtovou, ale i s dalšími lidmi. Probírali jsme to a hledali řešení. Je to politicky citlivé, že si na tom opozice zadarmo sbírá body, víme.  Vážíme tedy na lékárnických vahách a nesměřujeme to k tomu, aby vláda padla, to rozhodně ne.

A.cz: A s Martinem Bursíkem jste vy dvě jednaly?

Vyvolala jsem mimořádné jednání klubu, ale tam jsme nedošli ke shodě. Ale jednala jsem s koaličními poslanci a s představiteli ODS a ještě nějaká jednání jsou přede mnou.

V souvislostech: Poslanci už pracují. Odhlasovali, že schůze končí

A.cz? Vyvíjí na vás koalice nátlak? Premiér Topolánek požaduje při klíčových jednáních 100 koaličních hlasů...

Já mám pocit, že se ta situace změnila. Dříve se s námi nikdo nebavil, když jsme byly proti, byl tlak, ať změníme hlasování. Dnes chodí zástupci vlády a poslanci a předseda klubu ODS a konzultují se mnou a s kolegyní Zubovou některé kroky. Snažíme se dopředu říct, jak se zachováme a pokud nevidíme shodu, snažíme se ji nalézt. Ne ve všem se dokážeme shodnout. Tak, jak já respektuji kolegy z ODS, tak chci, aby i oni respektovali mě.

A:cz: Je tedy na vás nátlak?

Dříve to bylo horší, teď si jakoby všichni uvědomovali  - je třeba "zbrzdit" nebo hledat řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy