Kauza Pekárek: Vládu podržel muž trestaný za korupci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
7. 11. 2012 15:16
Někdejší místostarosta je odsouzený nepravomocně, jeho obhájce se odvolal
Roman Pekárek.
Roman Pekárek. | Foto: www.romanpekarek.cz

Praha - Vláda boje proti korupci se opírá i o hlas poslance, který je za korupci odsouzen, zatím nepravomocně.

Roman Pekárek ve středu zasedl jako náhradník do poslanecké lavice místo rebelů, kteří složili mandát, ač ho odsoudil letos v květnu Krajský soud v Praze na 6 let vězení za žádost o úplatek.

"Jsem nepravomocně odsouzený, odvolal jsem se, ten původní proces probíhal za velmi zvláštních okolností, za velmi zvláštní důkazní situace a já prostřednictvím svých advokátů vytýkám tomu prvnímu soudu, že použil důkazy, které jsou nelegální," vysvětloval před novináři Pekárek.

Jasno má odsouzený politik i v náhlém získání poslanecké imunity, která může soudní proces zkomplikovat. "Ani kdyby mě k tomu mí kolegové vyzvali, mandátu se nevzdám - právě kvůli tomu, co jsem říkal. Podívejte se na ten proces, na zhodnocení důkazů, já to cítím jako velké příkoří," dodal.

Bez morálky a cti?

Ve sněmovně je od mnohých cítit nevole s Pekárkovým rozhodnutím nevzdat se mandátu.

"Není to o důkazech, je to o morálce, vadí mi to, vadí mi, že to degraduje jméno Poslanecké sněmovny i slušných poslanců. Já tomuto pánovi ruku nepodám, protože kdyby měl trochu morálky a cti, tak by věděl, že v Poslanecké sněmovně nemá co dělat," pustil se do kritiky Pekárka šéf poslanců TOP 09 - STAN Petr Gazdík.

Podle soudu měl jako bývalý místostarosta Kolína umožnit prodej pozemků výrazně pod cenou podnikateli Romanu Ličkovi, kterému soud za to vyměřil rok vězení.

Obžaloba tvrdila, že si tehdejší místostarosta Pekárek řekl za to, že předloží návrh zastupitelstvu, o milionový úplatek. Šlo o pozemky, které měly být prodány za 15 milionů korun, zatímco je znalec ocenil na 41 milionů.

Obhájci se odvolali, rozsudek tedy není pravomocný.

Sami obžalovaní přitom odmítli před soudem vypovídat. Soud měl ale k dispozici nahrávku jejich rozhovoru.

Při určení výše trestu vzal soud v potaz to, že Roman Pekárek byl veřejně činnou osobou.

Kolínské zkušenosti ve sněmovně

Roman Pekárek kandidoval v roce 2010 na 10. místě středočeské kandidátky ODS.

V předvolebním spotu z roku 2010, který je dostupný na internetu, se tehdejší místostarosta označil za kolínského patriota. A doslova v něm prohlásil: "V práci poslance můžu využít zkušenosti získané na radnici."

Necelé dva roky nato byl v souvislosti s prací na radnici odsouzen.

Poslanci zejména opozičních stran se už večer bavili tím, že pokud Roman Pekárek zůstane poslancem, bude sněmovna muset hlasovat o jeho vydání ke stíhání, aby soud mohl v odvolacím řízení vůbec pokračovat.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas prohlásil, že je to pro něj nová informace, kterou nechce bagatelizovat, a že o tom chce jednat.

Čtvrtý náhradník v pořadí Adolf Beznoska doufá, že Roman Pekárek mandát složí. Aktuálně.cz doslova řekl: "Pro ODS by to bylo jen dobře."

 

Právě se děje

Další zprávy