Kauza "mrtvé duše" v ODS usnula

Kateřina Eliášová
12. 2. 2007 15:00
Praha - Už více než rok zkoumá vedení ODS, zda spolustraníci na Praze 5 nepodváděli při přijímaní nových členů. Výsledek? Zatím žádný.
Podvádělo se na Praze 5 nebo ne?
Podvádělo se na Praze 5 nebo ne? | Foto: Ludvík Hradilek

Dva nesmiřitelné tábory na smíchovské radnici už dlouhý čas trápí kauza, do jejíhož rozplétání se pustily i špičky ODS. Klubko je ale stále zamotané, a tak jedna strana začala výsledek šetření urgovat.

Kauza se sice týkala smíchovské radnice, postupně ale bobtnala a dostala se na stůl vedení ODS. Stranu to před volbami vážně ohrožovalo. Pokud by se totiž prokázalo, že ODS kupčila s "mrtvými dušemi", v očích voličů ji to mohlo poškodit.

To dobře věděl i šéf strany Mirek Topolánek, který se nakonec do vyřešení celé kauzy zapojil. Pověřil hlavního manažera ODS Jaroslava Jurečku, aby na Praze 5 provedl rozsáhlou kontrolu. Dílčí závěry prokázaly, že nabírání nových členů skutečně provázely "nedostatky". Na konečný a definitivní výsledek ale smíchovská radnice už více než rok marně čeká.

Kupoval si smíchovský starosta černé duše?

Smíchovská radnice je už léta rozdělena. Loni začala jedna strana tvrdit, že ta druhá - v čele se současným starostou Milanem Jančíkem (ODS) - podváděla při přijímání nových členů. Díky nim měl Jančík, který před komunálními volbami začal ztrácet vliv, získat dostatečný počet hlasů pro své znovuzvolení.

S mrtvými dušemi se u nás nekupčilo, říká Milan Jančík
S mrtvými dušemi se u nás nekupčilo, říká Milan Jančík | Foto: Ludvík Hradilek

Počet členů u pěti oblastních sdružení (Lipence, Smíchov, Slivenec, Hlubočepy a Jinonice) se tehdy skutečně v krátké době navýšil. Většina z nich navíc nesložila peníze do rukou pokladníka, ale přímo na účet smíchovské ODS, což do té doby nebylo zvykem. Starostovi oponenti si taky nechali zpracovat znalecký posudek. Vyplynulo z něj, že minimálně 60 podpisů je zřejmě zfalšovaných. Vyzvali proto výkonnou radu ODS, aby zvážila odebrání licencí těmto oblastním sdružením

Neohrozit dobré jméno ODS

Smíchovská aféra zaměstnávala nejen regionální pražské politiky, ale i vedení. Špičky ODS se vůbec nechtěly ke smíchovskému případu před loňskými sněmovními a komunálními volbami vyjadřovat. Pražští politici si dokonce na jednom ze zasedání regionální rady odhlasovali, že se výsledky vyšetřování v žádném případě nesmějí dostat na veřejnost, prý aby neohrozily "dobré jméno ODS".

Až do voleb bylo tedy kolem smíchovské kauzy ticho, starosta Jančík nakonec bitvu o první místo na radnici vyhrál.

Řekli o aféře

Jan BÜRGERMEISTER /ODS/, náměstek primátora hlavního města Prahy: "Tato situace, především kvůli medializaci, ohrožuje situaci celé ODS v Praze." Filip DVOŘÁK /ODS/, předseda ODS Prahy 1: "Bez ohledu na strany sporu je třeba odsoudit každého, kdo vynáší informace novinářům." Pavel BÉM /ODS/, primátor hl. města Praha: "Je třeba použít všechny prostředky proti těm, kteří medializací ohrozí dobré jméno ODS."

Zdroj: zápis z Regionální rady ODS Praha

Rok poté: politici stále mlčí

Na smíchovské radnici je prý od voleb dusno. "Jančíkovo křídlo třeba chtělo hlasovat o tom, abychom stáhli žádost o odebrání licencí těm pěti oblastním sdružením, kde se mělo podvádět," říká předseda smíchovské ODS, poslanec a Jančíkův oponent František Laudát. Rozhodl se tedy vyšetřovaní popohnat a oslovil výkonnou radu ODS.

"Do současné doby, přes mnohá upozornění a výzvy, neučinila (v textu zmiňovaná) místní sdružení žádné kroky směřující k nápravě a příslušní zástupci předmětných místních sdružení nevyvodili ani v jednom případě politickou odpovědnost za stávající neutěšený stav ODS v naší oblasti," píše se v textu adresovanému výkonné radě ODS, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Vypadá to, že kauza skutečně trochu usnula. Na Vaše otázky proč odpovím emailem," odpovídá na dotaz Aktuálně.cz, jak kontrola dopadla, hlavní manažer ODS Jaroslav Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř vzpomíná na všechna zasedání výkonné rady od loňského září: "Výkonná rada se kauzou mrtvých duší určitě nezabývala, věřím ale, že v budoucnu se ten problém vyřeší," slibuje Tluchoř.

 

Právě se děje

Další zprávy