Kauza Čapí hnízdo není policejní provokací, říká šéf policie. Odmítá Zemanovy zásahy do případu

ČTK ČTK
17. 9. 2017 14:30
Policejní prezident Tomáš Tuhý a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v neděli ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že by kauza Čapí hnízdo mohla být policejní provokací. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se shodli na tom, že věří vyšetřujícím orgánům. Podle Tuhého vyšetřování kauzy netrvá dlouho a případné průtahy nebyly na straně policistů nebo státního zastupitelství.
Sporný projekt Čapí hnízdo. Na jeho vymyšlení byl Babiš hrdý, nyní se k němu téměř nezná.
Sporný projekt Čapí hnízdo. Na jeho vymyšlení byl Babiš hrdý, nyní se k němu téměř nezná. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že byl nedávno na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, kde řešili hlavně bezpečnost země. Zeman mu prý také řekl svůj pohled na kauzu kolem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. "Já jsem se vůči tomu vymezil," prohlásil Tuhý. Dodal, že do vyšetřování kauzy nevidí, ale věří svým podřízeným. "Rozhodně o policejní provokaci nejde," zdůraznil Tuhý.

Ohradil se také proti tvrzením, že policie prověřovala okolnosti dotace zdlouhavě. Postupovala podle něho řádně a průtahy, ač nastaly, nebyly na straně policistů ani státního zastupitelství. "Hovořit o policejní provokaci, se domnívám, je velice nešťastné v této věci," uvedl při debatě šéf žalobců Zeman.

Prezident v týdnu o kauze mluvil s Babišem, jehož Sněmovna vydala k trestnímu stíhání, i s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), který stojí za svým stranickým šéfem. Zeman by se měl setkat také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Prezident tvrdí, že je jeho přirozenou povinností vyslechnout obě strany sporu.

Tuhý míní, že není správné, aby se prezident ptal jakéhokoli ministra na konkrétní kauzy. "Za to nese odpovědnost policie a státní zastupitelství a nikdo další by do toho neměl vstupovat," uvedl Tuhý.

Podle Pavla Zemana jsou schůzky "nic proti ničemu". S ministry však podle něj prezident mluví o věcech, o kterých nemají informace nebo je mají pouze z médií nebo ze Sněmovny. "Jediný, kdo u té kauze skutečně ví, je pan Babiš. Je jediným z těch tří, kdo se o tom může s panem prezidentem nějak fundovaně pobavit," řekl Pavel Zeman.

Policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kterého Sněmovna také vydala ke stíhání, chce obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Finanční správu jsem neovliňoval, mrzí mě, že média podporují firmu, která okradla stát o miliony na dani, říká Andrej Babiš. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy