Kasl si po hádce s Babišem vytvořil vlastní hnutí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 26. 6. 2014 11:34
O návrat do křesla pražského primátora se nakonec přece jen bude ucházet i Jan Kasl. Po divokém rozchodu s vládním ANO si založil své uskupení.
Foto: ČTK

Praha – Exprimátor Jan Kasl nevzdává boj o návrat do čela pražského magistrátu. "Půjdu do komunálních voleb za nové uskupení," potvrdil deníku Aktuálně.cz. Na čtvrteční tiskové konferenci později upřesnil, že hnutí ponese název Demokraté Jana Kasla.

Kandidátku by měli tvořit známí lidé z různých oborů. Kasl jmenoval například dopravního experta Petra Moose nebo bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka. "Chceme propagovat program nikoliv populistický, chceme vyjít ze strategického plánu Prahy," prohlásil exprimátor.

V případě úspěchu si dovede představit spolupráci zejména s TOP 09, nebránil by se však ani jiné koalici. Klidně i s hnutím ANO, kde se rozhádal.

"Jestliže hnutí ANO dokáže dostat do zastupitelstva kompetentní a schopné odborníky a ne zasloužilé členy, kteří někde rok rozdávali koblihy a myslí si, že tomu rozumí, tak zcela určitě" prohlásil. "Může se jmenovat Vlastimil Ježek, ale nesmí se jmenovat Radmila Kleslová," poukázal Kasl na svůj nedávný rozchod s hnutím ANO, za které měl původně do voleb jít.

Za rozchodem Kasla a ANO stály spory mezi ním a právě šéfkou pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou. Kasl totiž trval na tom, aby Kleslová, jinak také zastupitelka Prahy 10 a bývalá členka komunistické rozvědky, kterou média často spojují s kontroverzními podnikateli blízkými pražské ODS, nefigurovala na kandidátce.

"O ANO se zajímá spousta schopných slušných lidí, a jestliže ANO dá slovo člověku, který má rozvědčické metody – takové to rozdělit, panovat, pomluvit, intrikovat - tak ta struktura se začne kymácet," prohlásil Kasl televizním pořadu DVTV na adresu Kleslové.

Babišovo poslední slovo

Naopak lidé z pražské buňky, kteří si v čele kandidátní listiny nepřáli bývalého primátora, tvrdili, že Kasl není týmový hráč. Předsednictvo nakonec nominaci Kasla stáhlo. Stejně tak ovšem doporučilo, aby se na kandidátce neobjevila ani Kleslová. Ta však zatím zůstává.

Poslední slovo při sestavování kandidátky bude mít šéf hnutí Andrej Babiš. kterého vnitrostranické spory podle informací deníku Insider velmi rozzlobily.

"Situace se zkomplikovala a je potřeba to dát dohromady spolu s předsedou Babišem. Říkal, že na sestavení kandidátky osobně dohlédne," řekl deníku například poslanec a místopředseda pražského hnutí Matěj Fichtner.

Babiš potvrdil, že o pozici volebního lídra sice jednal i s někdejším ředitelem Národní knihovny Vlastimilem Ježkem nebo ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem, stále si však nechával otevřená vrátka pro návrat Kasla. "Myslím, že na naší kandidátce bude. Přesvědčuju ho, jednáme spolu," prohlásil před necelými dvěma týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy