Kandidátem na ministra obrany je diplomatka Kuchyňová

Jan Němec (redaktor) Jan Gazdík Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová, Jan Gazdík
7. 3. 2013 16:03
Diplomatka v minulosti jednala za Česko o umístění amerického radaru v Brdech
Veronika Kuchyňová-Šmigolová.
Veronika Kuchyňová-Šmigolová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Uvnitř koalice se objevil nový vážný kandidát na post ministra obrany.

Podle informací Aktuálně.cz se vedení resortu může ujmout současná velvyslankyně při OSN a OBSE ve Vídni Veronika Kuchyňová Šmigolová.

„Nebudu to komentovat. To je otázka na pana premiéra," uvedla Kuchyňová Šmigolová na dotaz Aktuálně.cz, zda jí byla učiněna taková nabídka.

Zkušená diplomatka byla před svým působením ve Vídni ředitelkou odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničních věcí a jednou z hlavních vyjednavaček o umístění amerického radaru v Brdech na české straně.

Blízko Schwarzenbergovi

Kuchyňové letos končí čtyřletý mandát ambasadorky u mezinárodních organizací sídlících v rakouské metropoli. V zákulisí se zprvu mluvilo spíš o jejím návratu na některé z vedoucích míst Černínského paláce. Už dříve patřila do nejužšího okruhu spolupracovníků ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Koalice nového ministra "loví" právě mezi diplomaty kvůli zkušenostem z mezinárodního prostředí, jazykovým znalostem i kvůli tomu, že většinou disponují bezpečnostní prověrkou.

Kuchyňová je navíc přímo bezpečnostní expertkou, v minulosti pracovala také jako politická poradkyně Stálé delegace ČR při NATO a jednání o radaru se armády přímo týkala.

"Pokud by se Veronika Kuchyňová Šmigolová stala ministryní obrany, tak by to byla pro tento resort jednoznačná výhra. Jde o velmi vzdělanou, mimořádně zkušenou - a když to situace vyžaduje i nekompromisní - odbornici na bezpečnostní otázky, která se nenechá ´opít´ frázemi a planými ujištěními," řekl Aktuálně.cz vysoce postavený diplomat, jenž je do vyjednávání o obsazení křesla ministra obrany zasvěcen.

Rozruch na ministerstvu

Jejím hlavním konkurentem je podle všeho bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, v současnosti první náměstek resortu. Ten má podporu premiéra Petra Nečase, stál za ním i odcházející prezident Václav Klaus.

Picek ale rozděluje koalici. Jak uvedl dříve Nečas, hledá "nestranického odborníka, který bude na návrh předsedy vlády přijatelný pro předsedy všech tří koaličních stran".

"Pan premiér se nikdy nevyjadřoval ke spekulacím o kandidátech na posty ministrů v médiích. Jméno nového ministra obrany bude včas oznámeno," vzkázal Aktuálně.cz k možné nominaci Kuchyňové mluvčí premiéra Michal Schuster. 

Na ministerstvu obrany vyvolalo podle informací Aktuálně.cz jméno Veroniky Kuchyňové Šmigolové rozruch. "Je to přece jen překvapení. Vesměs ale šlo o velmi pozitivní ohlasy," řekl Aktuálně.cz důvěryhodný zdroj.

Nový šéf resortu obrany se začal hledat před třemi měsíci, kdy ve funkce po osmi dnech skončila šéfka LIDEM Karolína Peake.

Mezi kandidáty se objevilo hned několik jmen českých diplomatů. Odmítnout měli podle informací Aktuálně.cz velvyslanci Tomáš Pojar (Izrael) či Rudolf Jindrák (Německo). K favoritům řadí zákulisní zdroje z české politiky také generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylitu.

 

Právě se děje

Další zprávy