Kandidát na primátora Tůma bude radit Kalouskovi

ČTK ČTK
6. 8. 2010 7:49
Jako řádný zaměstnanec ministerstva mu poradí, jak snížit státní dluh
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý guvernér České národní banky a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma bude pracovat pro ministerstvo financí.

Jako řádný zaměstnanec ministerstva bude šéfovi rezortu Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) radit s obsluhou státního dluhu. Uvedl to dnešní E15.

"Dosavadní strategie MF byla - kvůli eliminaci rizik, vydávání dlouhodobých dluhopisů. A tato priorita v poslední době převážila nad všemi ostatními. Rozdíl mezi cenou dlouhých a krátkých peněz je přitom velký," řekl deníku Kalousek.

Zároveň naznačil, že určitou část refinancování státního dluhu je možné krýt pružněji, redy jinými instrumenty než patnáctiletými a dvacetiletými dluhopisy. Změnou strategie by chtěl rezort uspořit zhruba pět procent ročních nákladů na správu státního dluhu.

Deník píše, že v programu správy státního dluhu bude Kalousek klást velký důraz i na prodej dluhopisů do rukou občanů. "Čím více českých vládních dluhopisů bude mezi českými domácnostmi, tím více českých občanů a voličů bude mít svůj bezprostřední ekonomický zájem na tom, aby se stát choval jako řádný hospodář," řekl ministr.

Tůma byl guvernérem ČNB od prosince 2000, funkce se vzdal k letošnímu 30. červnu. Mandát mu měl vypršet v únoru 2011, nechtěl ale končit ve stejnou dobu jako většina členů bankovní rady.

Tůma v červenci potvrdil kandidaturu na primátora Prahy v podzimních komunálních volbách za TOP 09. Pokud uspěje, chce prosazovat efektivní vynakládání peněz města.

 

Právě se děje

Další zprávy