Kremlíka i Havlíčka Zeman jmenuje ke 30. dubnu, s každým z nich jednal zhruba hodinu

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 4. 2019 17:45
Kandidát na ministra dopravy Vladimír Kremlík po schůzce v Lánech potvrdil, že ho prezident Miloš Zeman do funkce jmenuje 30. dubna. Ve stejný den jmenuje podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident i Karla Havlíčka do role ministra průmyslu a obchodu. Kremlík se po setkání s prezidentem vyhnul jasné odpovědi na své účinkování na ministerstvu dopravy v roce 2007, kdy podepsal podivnou smlouvu na právní služby.
Budoucí ministr dopravy Kremlík u prezidenta Zemana: Mojí prioritou je snadnější povolování liniových staveb. | Video: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhl změny v čele dvou ministerstev minulý týden. Kremlík nahradí Martu Novákovou, z dopravy odejde Dan Ťok (oba za ANO). Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na přání Babiše.

Kremlík se Zemanem probíral na setkání konkrétní priority, na které by se chtěl během svého působení ve vládě zaměřit. "Vedli jsme konkrétní debatu o konkrétních tématech," řekl ke schůzce s prezidentem. 

V silniční dopravě by chtěl kandidát na ministra dopravy usilovat o zrychlení a zefektivnění přípravy a výstavby klíčových dopravních staveb, jako je D3, D6 nebo silniční okruh okolo Prahy. Také by rád zjednodušil legislativu ve věcech liniových staveb nebo zabezpečil kontinuální přechod na mýto v roce 2020.

V železniční dopravě se chce zaměřit na drážní budovy, prázdné budovy by chtěl nabídnout orgánům státní správy. V jeho zájmu budou také vysokorychlostní tratě nebo zabezpečování financování infrastruktury. 

"V současné době mám v plánu se detailně seznámit s rezortem a budu mít tu čest se sejít s nejdéle působícím ministrem dopravy Danem Ťokem," oznámil Kremlík. Se současným ministrem dopravy se má v plánu potkat tento týden, dle svých slov si jeho práce váží a rád by navázal na jeho úspěšné kroky.

Kremlík se po setkání s prezidentem vyjádřil i ke kritickým informacím ohledně svého působení na ministerstvu dopravy v roce 2007. Jak upozornily Hospodářské noviny a web Aktuálně.cz, stejně jako další média, Kremlík je podepsaný pod smlouvou, která byla podle některých názorů nevýhodná pro stát. Kremlík sice v Lánech na tuto kritiku zareagoval, ovšem velmi vyhýbavě. 

"Pokud jde o útoky vůči mé osobě, které se objevily v médiích, tak pan prezident mi na to řekl: "Na to si budete muset pane budoucí ministře vznikat."   

Nižší ceny za mobilní data

Havlíček po schůzce se Zemanem novinářům řekl, že při zhruba hodinovém jednání hovořili o prioritách, které ho v úřadu čekají. Zmínil přitom řešení energetické koncepce nebo snižování cen mobilních dat. Právě kvůli přístupu k řešení cen dat byla kritizována dosavadní ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO).

"Je to jedna z priorit. Je naprosto nepřípustné, aby Česká republika byla v situaci, kdy za data platíme jedny z nejvyšších cen v Evropě," řekl Havlíček. Ke zlevnění dat jsou podle něj nutné tři kroky - usnadnění přechodu mezi operátory, úprava pravidel pro velkoobchodní ceny pro takzvané virtuální operátory a příchod čtvrtého plnohodnotného operátora na český trh. Pro aukci frekvencí, ve které by čtvrtý operátor mohl přijít, bude podle Havlíčka klíčové nastavit podmínky tak, aby to pro nového hráče na českém trhu bylo zajímavé.

Havlíček by také chtěl restrukturalizovat agentury, které podporují český export. Hodlá spojit aktivity českých exportních zastoupení, jako jsou CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism i české ambasády. Slibuje si od toho, že podnikatelé budou mít "komfortní servis z jednoho místa" a že stát ušetří. Chtěl by například umístit CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism v Praze do jedné moderní a dobře dostupné budovy.

VIDEO: Budoucí ministr průmyslu a obchodu Havlíček u Zemana: Chci z rezortu udělat vlajkonoše

Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy