Kandidát ANO na pražského primátora Stuchlík prodal podíl ve Fair Creditu

Jiří Pšenička
31. 7. 2018 18:50
Petr Stuchlík kvůli své investici čelil poměrně tvrdé kritice, že se podílí na neetických obchodních praktikách.
Podnikatel Petr Stuchlík.
Podnikatel Petr Stuchlík. | Foto: Economia

Praha - Podnikatel Petr Stuchlík, lídr kandidátky hnutí ANO do komunálních voleb v Praze, v úterý podle informací Aktuálně.cz prodal svůj minoritní podíl ve společnosti Fair Credit. "Před chvílí jsem podepsal příslušné smlouvy. Učinil jsem tak po zralé úvaze, i v reakci na mnohé dotazy novinářů," sdělil Stuchlík k transakci s akciemi firmy, která se zaměřuje na poskytování krátkodobých půjček s vysokými úroky.

Stuchlík kvůli své investici do zmíněné společnosti čelil poměrně tvrdé kritice, že se podílí na neetických obchodních praktikách. V některých komentářích se dokonce mluvilo o lichvě.

"Jsem si jistý, že Fair Credit podniká naprosto standardně a eticky, úroky odpovídají míře rizika, nicméně bych chtěl, abychom se v kampani bavili spíše o Praze a její budoucnosti, ne o mých majetkových poměrech. A je mi také jasné, že na politiky jsou kladeny jiné nároky než na běžné investory. A já chci být transparentní a otevřený," prohlásil také pro Aktuálně.cz.  

Kdo a za jakých podmínek jeho zhruba dvacetiprocentní podíl koupil, nechce ale kandidát na primátora zatím sdělit. "Až budu mít svolení kupujícího, myslím, že to nebude problém," prohlásil.  

Stuchlík dále zvažuje, jak naloží se svým zbylým majetkem. Kromě podílu ve firmě Fair Credit zůstává minoritním akcionářem ve firmě Fincentrum, která je zaměřena na finanční poradenství. "Tam je ten proces daleko složitější, nelze to vyřešit přes noc, ale také na tom pracuji. Snažil jsem se prioritně vyřešit to nejcitlivější," komentoval své aktivity.

Odmítá, že by majetek převáděl pod tlakem vedení hnutí ANO. "Je to čistě moje osobní rozhodnutí. Uvědomuji si, že v tuto chvíli už nejsem běžný podnikatel," dodal Stuchlík.

Podnikatel na prvním místě pražské kandidátky hnutí ANO v minulých dnech vystřídal dosavadního zastupitele Patrika Nachera, který vyhrál v primárkách a získal podporu krajské organizace. Vedení hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem věří, že v podzimních komunálních volbách spíše uspěje, pokud do pozice lídra nasadí zkušeného byznysmena. Voliči údajně takovým kandidátům dávají přednost.

 

Právě se děje

Další zprávy