Kancléř Mynář požádá o prověrku, u Zemana nekončí

Domácí Domácí
Aktualizováno 25. 11. 2013 16:56
Potvrdila to mluvčí Hradu Hana Burianová.
Tisková konference Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny 16. září 2013 ve Zlíně. Lídrem ve Zlínském kraji je Vratislav Mynář.
Tisková konference Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny 16. září 2013 ve Zlíně. Lídrem ve Zlínském kraji je Vratislav Mynář. | Foto: ČTK

Praha - Kancléř Vratislav Mynář požádá o bezpečnostní prověrku, aby mohl zůstat na Hradě. ČTK to potvrdila mluvčí prezidenta Hana Burianová a odmítla informace serveru Týden.cz, že by Mynář ve své funkci po Novém roce končil.

"Pan kancléř mi potvrdil, že se jedná o lživou informaci," řekla Burianová. Mynář ji prý v osobním rozhovoru ujistil, že si o bezpečnostní prověrku zažádá a pro prezidenta bude dále pracovat.

"Pan kancléř je ve finální fázi příprav všech materiálů nutných k podání žádosti o prověrku," dodala Burianová.

Mynář v pondělí řekl, že se o prověrku chystá požádat v nejbližší době. "Do konce roku o ní požádám," upřesnil. Zdůraznil zároveň, že ze zákona nemá povinnost pro výkon funkce kancléře bezpečnostní prověrku na stupeň Tajné nebo Přísně tajné mít.

Mynářovo setrvání po prezidentově boku ovšem přesto závisí právě na tom, zda se mu podaří prověrku získat. To ostatně hned po volbách přiznal i Miloš Zeman s tím, že jinak Mynář končí.

Jeden z nejdůležitějších spolupracovníků prezidenta ale s podáním žádosti otálí, ve své funkci je přitom již několik měsíců. Žádost dokonce na konci září pozastavil.

Ačkoli stále opakuje, že pro prověrku stále sbírá doklady, váhání podle zjištění Aktuálně.cz mohlo mít i jiné důvody.

Mynářovu prověrku totiž může zkomplikovat skutečnost, že v minulosti, dokonce ještě letos v červnu, vlastnil anonymní akcie.

Objevily se také informace, že Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nechce Mynářovi prověrku udělit mimo jiné kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi - třeba s opavským podnikatelem Radimem Masným. Mynář to však opakovaně odmítl.

V zákulisí se již mluví o náhradě

Již delší dobu se ovšem spekuluje, že Zeman plánuje Mynáře vyměnit, ať již ředitel prezidentské kanceláře o prověrku zažádá či nikoli.

Deník Insider nedávno upozornil, že v politickém zákulisí už dokonce mělo padnout jméno kancléřova nástupce.

Zdroje obeznámené s děním na Hradě, respektive s děním kolem místa kancléře, Insideru řekly, že v souvislosti s klíčovým postem u prezidenta se mluví o Petru Kynštetrovi, v současnosti kancléři Poslanecké sněmovny.

Sám Zeman také na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle něj kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů - Zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

Burianová ale nyní Mynářův odchod popřela a řekla, že o žádném prezidentově plánu na změnu kancléře neví.

Mynář bez prověrky nemůže přistupovat k utajovaným dokumentům nebo se účastnit projednávání informací od zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády Mynář nemůže ani na Bezpečnostní radu státu nebo zasedání Evropské unie či Severoatlantické aliance.

Na důvěrná jednání tak zatím vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

Podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora by v zavedené západní demokracii kancléř prezidenta vůbec nemohl bez prověrky úřadovat. Mynář má navíc oproti svým předchůdcům na starosti také agendu politického odboru.

 

Právě se děje

Další zprávy