Kam šlápnete, tam je Andrej Babiš. S ANO bych do vlády nešel, ohrožuje demokracii, říká Kalousek

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
6. 4. 2016 17:00
Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nemíní měnit nic ze svého stylu vystupování, byť to ve Sněmovně schytává od svých protivníků a velký údiv vyvolal i tím, že se objevil na demonstraci s tibetskou vlajkou. "Původně jsem na tu demonstraci ani nechtěl jít," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz, ve kterém mluví také o tom, proč má špatnou pověst a tolik útočí na Andreje Babiše, zda vidí ve své straně TOP 09 nějaké následovníky a co říká na slova prezidenta, který jej označil za šaška.
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Jakub Plíhal

Hlavním terčem vašich vystoupení z poslední doby je předseda ANO, ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš. Myslíte si, že tato "taktika" je dobrá, jestliže podle průzkumů je on a jeho hnutí dlouhodobě hodně nahoře, zatímco vy poměrně dole?

Mně nejde a priori o Andreje Babiše, pro mě je to systémová věc, a není mou vinou, že kam šlápnete, tam je Andrej Babiš. Takže když mi někdo říká, že mám jen Andreje Babiše, tak já říkám, no jo, ale on je všude. Proto je také třeba upozorňovat na jeho naprosto gigantický a v Evropě nepředstavitelný střet zájmů.

Nesoustřeďujete ale na něho až příliš moc času a energie a nemíjíte se v tomto s veřejným míněním? Čímž nechci říci, že střet zájmů není u něj důležité téma.

Dobře, možná to někomu nevadí, možná to nemá dopad na preference, které by člověk v normální demokratické zemi očekával. Ale to přece neznamená, že na to přestanu upozorňovat, to je přece moje povinnost. Je moje povinnost jako poslance upozorňovat na někoho, kdo drancuje veřejné rozpočty pro svou soukromou firmu. Mám si říci, ono je to lidem stejně jedno, tak mám mlčet?

Tušíte, jak na Andreje Babiše, nebo se smiřujete s tím, že bude mít u lidí ještě dlouho vysokou podporu?

Lidé budou mít holt takovou vládu a takové politiky, jaké chtějí mít. Mají přesně takového prezidenta, jakého chtěli, budou mít takového premiéra, jakého budou chtít. Jestli tady bude nebo nebude svoboda a plnohodnotná demokracie, o tom nerozhodne ani Babiš, ani Kalousek, o tom si rozhodne každý z nás sám. Buď si tu svobodu necháte vzít, nebo nenecháte, a pak vám ji nikdo nevezme. Tato politická sezona bohužel mimořádně přeje populistům a věrozvěstům jednoduchých řešení, ale kdo se nad tím zamyslí, tak ví, že jednoduchá řešení neexistují.

Dovedete si v budoucnosti představit spolupráci s hnutím ANO?

Ne. Už proto, že toto hnutí nemá demokracii v genech, oni si nedělají  starosti s tím, že nemají žádné hodnotové ukotvení. S ČSSD můžete zásadním způsobem nesouhlasit, a často to činím, ale jsou pro mě čitelní, vím, jak se v daných situacích zachovají, protože mají čitelný program a hodnotové zázemí. A to se dá říci také o ODS a KDU-ČSL. Ale dá se odhadnout, jak se v různých situacích zachová ANO? To nikdo neví. To dokonce neví ani oni sami. Já je vnímám jako zásadní ohrožení demokracie a tam si spolupráci na celostátní úrovni nedokážu představit. Něco takového vylučuji.

Pokud jde o TOP 09, jste spokojený s tím, co děláte a jak se prezentujete, nebo chcete udělat nějaké změny?

My nemáme co měnit na našich hodnotových kritériích, ale svět kolem nás se strašně mění a my na to musíme reagovat. Proto bych rád udělal v červnu ideovou a programovou konferenci, abychom v rámci a mezích našeho programu hledali ty nejlepší instrumenty na věci, které se nás týkají, tedy například bezpečnost a uprchlická krize. Navíc v roce 2017 budou volby a my musíme odpovědět na otázku, co budeme dělat s věcmi, které vláda neřeší.

Co neřeší?

Vláda měla dokončit konsolidaci veřejných rozpočtů, udělat efektivní změny v systému zdravotního a sociálního pojištění, ve školství, ve vědě a výzkumu, v řadě věcí, se kterými stojí a padá naše budoucnost. Vláda využívá zvýšené příjmy jen k tomu, že je populisticky utrácí. Toto jí vyčítám nejvíc ze všeho, na to jednou všichni tvrdě doplatíme. Přesně takto se asi ČSSD chovala k pohledávce pana Altnera, dlouhodobě to neřešila, říkala si, že to nějak dopadne, no a ono to dopadlo. Vláda neřeší penzijní, sociální a zdravotní systém, efektivitu vzdělávání a efektivitu čerpání sociálních dávek.

Budete se na této konferenci bavit i o personálních věcech? 

Není k tomu důvod, mám velmi dobrý pocit, že nám vyrůstají v TOP 09 zajímaví lidé. Kdyby Kalousek a Schwarzenberg zemřeli v roce 2010, 2011, tak by strana patrně nepřežila, ale teď už usínám každý den v klidu s tím, že kdybych se ráno neprobudil, tak strana bude fungovat velmi dobře dál. Je personálně velmi dobře vybavena tady v Praze i v regionech.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

Zkuste tedy někoho jmenovat. Kdo by mohli být vaši nástupci?

Nástupce si ale přece nevybírá předseda.  

Ale zná veřejnost kromě vás a Karla Schwarzenberga ještě někoho dalšího? Koho byste třeba jmenoval?

Neříkejte, že nevidíte mladé, vzdělané a talentované lidi, a teď se omlouvám, že nebudu jmenovat všechny, protože je jich spousta. Ale nevidíte například Markétu Adamovou, Marka Ženíška, Martina Plíška? To jsou už dnes politici o generaci mladší než já, o jejichž kompetentnosti a politických zkušenostech nelze pochybovat. A to jsem uvedl pouhé tři, mohl bych opravdu jmenovat mnohé další.

Nevadila mi čínská návštěva, ale servilita

Děláme tento rozhovor ve vámi oblíbeném hotelu, který už brzy koupí Číňané. Nevadí vám to po tom všem, co se dělo minulý týden kolem návštěvy čínského prezidenta?

Ne, vůbec mi to nevadí. 

Takže to, že Číňané v naší zemi nakupují a investují, pro vás nepředstavuje žádný problém?

To je naprosto v pořádku. Jsem pro vzájemný obchod, který - mimochodem - nejvíce rostl v době, kdy byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg. Co mi ale vadí, je servilita a podlézavost vůči čínskému diktátorskému režimu. Vadí mi naše neschopnost jednat s takovým režimem.

Kdyby se ale prezident Zeman nechoval k čínskému prezidentovi servilně, o čemž svědčí jeho různé výroky, myslíte si, že by sem tento prezident přijel a obchod s Čínou by se začal zvyšovat?

Proti státní návštěvě jsem vůbec nic neměl, rozvíjejme ekonomické vztahy s Čínou, to je v pořádku, ale v pořádku nebyly ty odporné, odpudivé projevy servility vůči čínskému prezidentovi, v pořádku nebyl naprosto skandální výrok pana prezidenta Zemana pro čínskou televizi, kde se v podstatě odtáhl od našich tradičních spojenců v NATO a EU, a v pořádku nebylo zjevné omezování svobodných názorů našich občanů při protestních akcích.

Takže kdyby Miloš Zeman mluvil jinak a čínský prezident viděl v českých ulicích odpor proti jeho pojetí lidských práv, tak by naše vztahy a obchody s Čínou nebyly horší?

Na příkladu toho, jak Číňané ve světě obchodují, je evidentní, že tyto naše odpudivé servilní projevy nemají sebemenší vliv na obchodní výměnu. Oni jsou velicí pragmatici, buď je pro ně něco výhodné, pak obchodují, nebo není, a pak neobchodují. Naopak nejlepších podmínek dosáhnete, když vás respektují jako hrdého, sebevědomého a suverénního partnera, podlézavost chápou jako slabost. Čínský prezident nepřijel proto, že je k němu náš prezident servilní, ale proto, že si Číňané vybrali Českou republiku jako určitou bránu, překladiště svých aktivit v EU. 

Mimochodem, prezident v souvislosti s vámi řekl na setkání s občany, že když bude chtít vidět dobrého šaška, půjde co cirkusu...

Troufnu si tvrdit, že se pan prezident dost zásadně mýlí. V cirkusech nejsou šašci, jsou tam klauni. Šašci se usídlili na hradech.

Kdybyste jako člen vlády dával najevo své názory vůči Číně, myslíte, že by Číňané jednali ve vztahu k naší zemi stejně jako nyní?

Jednali by stejně jako teď, protože jsou to pragmatici.

Když jste se ale objevil s tibetskou vlajkou při protestech proti porušování lidských práv Čínou, tak se i někteří komentátoři tomuto vašemu chování podivovali.  Psali o tom, že vám těžko někdo uvěří cestu od politického pragmatika k někomu, kdo s vlajkou bojuje za lidská práva. Co jste na to říkal?

Nevím, proč na mě takto reagovali. Můžou si najít má dávná kritická vyjádření k režimu v Číně, vyjadřuji se léta naprosto konzistentně.

Jak jste se vlastně k té vlajce dostal?

Byl jsem původně bez vlajky a diskutoval jsem s policisty, kteří nás nechtěli pustit na Hradčanské náměstí, kde byly zátarasy a za nimi těžkooděnci.Když jsme se s panem europoslancem Jaromírem Štětinou jako jediní z demonstrantů dostali za zábrany, tak jsem v té chvíli někomu řekl, ať mi dá tu vlajku. Někdo mi ji podal a já s ní chtěl projít přes to Hradčanské náměstí.

A tak vznikla svým způsobem "legendární" fotka, po které následovaly různé fotomontáže na internetu, třeba jak jste oblečený do šatů Tibeťana...

Já jsem tu vlajku bral jako určitý symbol protestu proti porušování shromažďovacího práva v naší zemi. Přitom jsem původně vůbec nechtěl na tuto demonstraci jít, ale když jsem slyšel, jak se policie chová, rozhodl jsem se na toto místo jít.

Když vás sleduji ve Sněmovně, jak často emotivně vystupujete, tak si říkám, že kdoví jak dlouho toto nasazení vaše zdraví vydrží...

Přiznám se vám, že si často ty emoce ve Sněmovně vyčítám. Protože si občas své vystoupení pouštím ze záznamu, tak si čas od času říkám: tady jsi to přepískl, měl jsi zůstat v klidu.

A kdy jste si to řekl naposledy? 

Pane redaktore, já jsem vám poctivě přiznal, že si to občas řeknu. Ale nebudu vám to ukazovat na konkrétních příkladech.

Moje pověst? Pomluvy

Vraťme se ale ještě k vaší pověsti a dědictví, které s sebou táhnete a za které to "schytáváte" od předsedy ANO Andreje Babiše i mnoha lidí. Cítíte, že jste skutečně něco z toho, co je vám vyčítáno, v minulosti zkazil, anebo si myslíte, že jste neprávem osočovaný?

Troufnu si říci, že jsem si svou pověst zasloužil tím, že jsem neuhýbal. Nemínil jsem ohnout hřbet, když se něco domluvilo u Myšáka nebo jinde (pozn.: V pražské Galerii Myšák sídlil známý podnikatel Roman Janoušek a scházeli se tady různí politici i šíbři). Velmi často zloději začali křičet "Chyťte zloděje!" a nainvestovali do toho mnohokrát poměrně velké prostředky a energii. Navíc se v drtivé většině příkladů ukázalo, že jsou to pomluvy na mou osobu.

Nemáme čas probírat všechny kauzy kolem vás, ale mohli bychom se zastavit u té první, která se týkala nákupu problematických padáků v době, kdy jste byl náměstkem ministra obrany...

Ale zrovna v tomto případě, který mi je asi vyčítaný jako první, se prokázalo, že šlo o pomluvu a já se ničeho špatného nedopustil.Nezlobte se, ale nemá smysl všechny věci probírat. Stejně to skončilo často tak, že když jsem byl osočený, tak to bylo na prvních stránkách, a když se někdo omlouval, tak jste to musel těžko hledat někde na straně osm. Můžu říci jediné. Opravdu si někdo myslí, že téměř všemocný Andrej Babiš, který by byl schopný na mě cokoliv najít, že by si to nechal pro sebe?

Čímž chcete říci?

Často jsem dříve slyšel, že si na Babiše nijak netroufnu a budu mít z něho strach, protože by na mě určitě něco našel. Ale, jak je vidět, já si na něj troufám, protože velmi dobře vím, že neexistuje nic, co by mě mohlo kompromitovat. Můžou mě kompromitovat jen pomluvy.

Koho myslíte tím, kdo nainvestoval peníze proti vám?

Já to nedokážu, ale jsem přesvědčený, že to v drtivé většině byly osoby, které měly jeden čas obrovský vliv, Mirek Topolánek jim říkal kmotři a Petr Fiala se s nimi rozloučil.

Které osoby ale myslíte konkrétně?

Jaký by mělo smysl je jmenovat, když proti nim nemám žádný důkaz? Můj politický život je dlouhý, a těch kmotrů bylo více. Různé kauzy byly pečlivě prefabrikované, měly likvidační charakter a měly za úkol mě dostat z politiky. Vždycky je připravil někdo, komu jsem překážel. 

A proč si myslíte, že to byli "kmotři"?

Když jsem si položil otázku, kdo má tolik peněz a energie, aby to mohl prefabrikovat, tak jsem si odpověděl, že oni.

A ve kterých kauzách měli podle vás prsty?

Nedonutíte mě, abych v tomto rozhovoru začal probírat hnůj, který si na mě někdo vymyslel.

Je ale tento váš přístup správný? Sám musíte vidět, že právě v tomto je možná zásadní problém, proč se u veřejnosti netěšíte příliš velké důvěře... 

Nezlobte se, v minulosti jsem s tím bojoval, dokonce byl někdo odsouzený za pomluvu mé osoby a finanční náhradu, ale trvalo to několik let, stálo mě to spoustu času a nervového vyčerpání a dosáhl jsem jediného. Za celou dobu, co jsem se soudil, se o tom psalo a všichni říkali, ono na tom stejně něco bude. Nemá to sebemenší smysl. Jediné, na co můžu apelovat, je odpovědnost novinářů a kritičnost posluchačů, ale v tom si nedělám iluze.

Když se v čele demonstrantů u Hradu objevil Miroslav Kalousek mávající tibetskou vlajkou, vyvolalo to u řady pozorovatelů české politiky veselí. | Video: Petr Honzejk
 

Právě se děje

Další zprávy