Kalouskovy nejnovější škrty berou všem, nejen učitelům

Petr Holub, Kateřina Eliášová
27. 6. 2011 17:10
Aktuálně.cz získalo čerstvou verzi rozpočtu pro příští rok, kterou dostala vláda
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Sezóna plošných škrtů chystaných ministrem financí Miroslavem Kalouskem neskončí letos, ale potrvá další tři roky.

Proti úsporám na učitelských platech už protestovaly Věci veřejné, snižování vládního deficitu ale stejně postihne policisty, hasiče, vojáky, soudce, finanční úředníky, zemědělce i diplomaty.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to sdělil kolegům z vlády v nejnovější verzi rozpočtu pro rok 2012, kterou má Aktuálně.cz k dispozici. V dokumentu je i výhled, jak se bude škrtat další roky.

Méně vzdělání

Každý ministr musí ve svém rozpočtu na příští rok ušetřit zhruba desetinu proti letošku a v roce 2013 další desetinu.

Nejvíce to postihne šéfa vzdělávacího resortu Josefa Dobeše (VV), protože rozděluje po sociálním resortu nejvíc peněz. Oproti rozpočtovému výhledu, který loni schválila sněmovna, tak přijde napřesrok o 11 miliard a v roce 2013 o 23 miliard.

Dohromady o osm miliard přijdou v příštím roce ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) a kolega u obrany Alexandr Vondra (ODS). Také jejich ztráta se v následujícím roce zdvojnásobí.

Nejen u těchto tří ministrů bude pokles pokračovat stejným tempem i v roce 2014.

Výjimečným resortem zůstává ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozpočet ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se totiž napřesrok zvýší o 14 miliard, v dalším roce o 21 miliard.

Důvodem je to, že Drábek musí vyplácet důchody a ty se budou zvyšovat zvláště v roce 2013 v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty.

Víc betonu

Všeobecné ztráty nepostihnou ještě ministra dopravy Radka Šmerdu (nestraník), případně jeho nástupce, a šéfa zemědělství Ivana Fuksu (ODS).

Těm Kalousek kompenzuje tvrdé škrty z letoška. Zvláště doprava se může těšit, že v roce 2012 dostane podle původního slibu na stavbu nových dálnic 12 miliard navíc. Kalousek bude v dalších letech šetřit i na betonu, škrty ale budou oproti ostatním méně bolestné.

Protesty proti snižování učitelských platů jsou pochopitelné, protože ještě při letošních úsporách se na příjmy vzdělávacího systému nesahalo. Ostatní resorty však už mají první krok plošných úspor za sebou.

Zásah proti ministerstvu vnitra je dokonce mírnější, protože letos přišlo o plných sedm miliard.

Kalouskův rozpočtový návrh musí během prázdnin schválit vláda a na podzim sněmovna.  

 

Právě se děje

Další zprávy