Kalousek: Zvážím žalobu na Kroll, Čunek nelobboval

Kateřina Eliášová
16. 7. 2008 10:55
Čunek měl údajně pomáhat Zbrojovce se zakázkou
Čunek nic neovlivňoval, tvrdí Kalousek
Čunek nic neovlivňoval, tvrdí Kalousek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl informace z auditu financí Jiřího Čunka, že by Čunek coby zaměstnanec Zbrojovky Vsetín lobboval za armádní zakázku pro firmu.

V auditu firmy Kroll, který si nechal zpracovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, popisuje Čunkovy aktivity ve Zbrojovce její tehdejší šéf Karel Dančák.

Čtěte více: Čunek lobbistou. Pomáhal Zbrojovce získat zakázky

Zmiňuje se mimo jiné o tom, že Čunek pomáhal Zbrojovce Vsetín získat zakázku na kulomety Plamen pro bitevní letouny L-159. Náměstkem ministra obrany, zodpovědným za celou zakázku, byl tehdy právě Kalousek.

"Rozhodně a kategoricky popírám, že bych já nebo kdokoli z mých podřízených v té době jednal s panem Jiřím Čunkem o projektu kanónu Plamen či jakékoli zbrojní zakázce pro Zbrojovku Vsetín," napsal v tiskovém prohlášení Kalousek.

Už včera Aktuálně.cz řekl, že si jen těžko umí představit, že by Čunek jako řadový zaměstnanec Zbrojovky cokoliv ovlivnil. Čunka znal Kalousek jen jako řadového člena celostátního výboru KDU-ČSL.

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek
NEPŘEHLÉDNĚTE:
Stručný komentář a pětistránková zpráva v češtině
Celá třicetistránková zpráva auditorů v angličtině

Zvážím právní kroky

Kalousek nyní zvažuje právní kroky jak proti Karlu Dančákovi, tak i firmě Kroll.

"Bývalý ředitel Zbrojovky Vsetín Karel Dančák buď lže, nebo byl obelhán, nebo firma Kroll účelově a neprofesionálně fabuluje. Vyloučena není ani kombinace výše uvedených variant," napsal v prohlášení Kalousek.

"Jediné, co je vyloučeno, je možnost, že by pan Jiří Čunek mohl v té době jakkoli ovlivnit zakázku na 20mm kanón pro L-159, popřípadě získat jakékoli exkluzivní či citlivé informace o tomto projektu," dodal.

Holáň si Čunka pamatuje

Aktuálně.cz oslovilo i tehdejšího ministra obrany Viléma Holáně, rovněž člena KDU-ČSL. Právě stranické vazby mezi Čunkem, Kalouskem a ministrem obrany měly podle Dančáka pomoct Zbrojovce zakázku získat.

Holáň Aktuálně.cz řekl, že si Čunka vybavuje z jedné schůzky na ministerstvu obrany.

"Byl v delegaci Zbrojovky, která přijela na ministerstvo žádat o zakázku. Že by ale sám něco ovlivňoval, to vylučuji. Vždyť to byl jen řadový zaměstnanec firmy," uvedl Holáň.

Dále čtěte: Další vyšetřování Čunka nemá smysl, tvrdí auditoři

 

Právě se děje

Další zprávy