Kalousek vs. Jarolím: V koalici padají trestní oznámení

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
20. 10. 2011 17:18
Dva dny před sjezdem TOP 09 viní místopředseda VV Jarolím Kalouska ze zneužití pravomoci
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Dva dny před stranickým sjezdem TOP 09 podávají Věci veřejné na druhého muže této strany a ministra financí Miroslava Kalouska trestní oznámení.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím cílí na Kalouska a jeho spolupracovníka Radka Šnábla kvůli údajnému zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti se společností Ostroj Opava.

Je to již podruhé, co se kvůli šéfovi resortu financí obrátily VV na policii. Na rozdíl od předchozího trestního oznámení je ale toto podání mířeno přímo na Kalouska. Navíc společnost Ostroj v roce 2010 poslala do stranické pokladny TOP 09 milion korun.

Kalousek celou záležitost považuje za další účelově vykonstruované udání. Následně prohlásil, že na Jarolíma podává trestní oznámení.

"Cítím povinnost bránit nejen své dobré jméno, ale veřejně čelit fízlovskému politickému stylu Věcí veřejných. Podávám proto na místopředsedu Jarolíma trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění," uvedl.

Přijetí trestního oznámení potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová. "Nyní referent rozhodne, jak bude s podnětem naloženo," uvedla.

Reakce Miroslava Kalouska

  • Ve čtvrtek jsem byl opětovně účelově osočen a mediálně kriminalizován ze strany Věcí veřejných, tentokrát ve věci pohledávek státu za společností Ostroj Opava.
  • Po rychlém prověření právní historie tohoto případu mohu jednoznačně prohlásit: Operace s pohledávkami Ostroj Opava provedlo Konpo, s.r.o. (dceřiná společnost České konsolidační agentury) v roce 2001. Stejně tak v roce 2001 došlo v katastru nemovitostí k výmazu zástavních práv.
  • Celá kauza byla v následujících letech mnohokrát šetřena orgány činnými v trestním řízení, padlo několik obvinění a byly vyneseny nepravomocné rozsudky, které byly později vrchním soudem zrušeny.
  • Je zdokumentovaným faktem, že k nevratným právním krokům došlo v roce 2001, kdy jsem byl řadový opoziční poslanec a v ČR vládl kartel opoziční smlouvy.
  • Jsem kdykoli připraven příslušné dokumenty předat orgánům činným v trestním řízení.
  • Cítím povinnost bránit nejen své dobré jméno, ale veřejně čelit fízlovskému politickému stylu Věcí veřejných. Podávám proto na místopředsedu Jarolíma trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění.

Tomáš Jarolím prozatím nechce věc komentovat s tím, že podklady, které jej k podání trestního oznámení vedly, zveřejní v pátek. "Máme to velice podrobně zpracováno," řekl pouze.

Odmítá však, že by nové trestní oznámení souviselo právě s vrcholným setkáním koaličního partnera. Volební sjezd TOP 09 proběhne nadcházející víkend v Hradci Králové a Kalousek je prvním místopředsedou.

Nemohl jsem to ovlivnit

Kalousek vidí v celé věci jen další účelově vykonstruované udání. 

"Týká se operace společnosti Konpo, dceřiné společnosti České konsolidační agentury s pohledávkami akciové společnosti Ostroj. Tato operace proběhla v roce 2001 - v době opoziční smlouvy - a já ji nemohl nijak ovlivnit," přiblížil případ, který stojí v pozadí nového trestního oznámení.

"Začíná být poněkud únavné být neustále mediálně účelově kriminalizován místopředsedou koaliční strany. Proti pomluvám a křivým obviněním místopředsedy VV Jarolíma zvážím právní kroky. Styl ´koaliční spolupráce´ VV pokládám za politicky nepřijatelný a lidsky odporný," řekl v první reakci.

Jarolím totiž podal již na jaře trestní oznámení na neznámého pachatele, které v textu jednoznačně obviňuje právě ministra Kalouska "z přijetí úplatku v souvislosti s povolením internetového sázení koncem roku 2008".

Deník Právo pak tento týden napsal, že protikorupční policie začala oficiálně případ vyšetřovat.

První byl Filip

Na vztah Kalouska se společností Ostroj v minulosti upozornil již předseda komunistů Vojtěch Filip

Letos v červenci uvedl, že začátkem roku 2008, tedy v době, kdy Kalousek působil na postu šéfa resortu financí, byla podle něj "podvodným způsobem" vymazána zástavní práva k nemovitostem Ostroje. Společnost přitom prý měla z roku 2001 dluh státu ve výši 533 milionů korun.

Kalousek tehdy obvinění odmítl s tím, že si na případ společnosti Ostroj ani nepamatuje.

 

Právě se děje

Další zprávy