Sesazení Murína je mocenská zvůle, říká Kalousek a navrhuje kauzu jako bod jednání sněmovny

Veronika Neprašová Veronika Neprašová
20. 3. 2018 10:27
Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby se poslanci zabývali ohlášeným sesazením šéfa GIBS Michala Murína.
Ve čtvrtek měl údajný nátlak premiéra na šéfa GIBS řešit bezpečnostní výbor. Místo toho ale Babiš obhajoval, proč chce Michala Murína zprostit výkonu funkce.
Ve čtvrtek měl údajný nátlak premiéra na šéfa GIBS řešit bezpečnostní výbor. Místo toho ale Babiš obhajoval, proč chce Michala Murína zprostit výkonu funkce. | Foto: ČTK

Praha - Ohlášeným odvoláním šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína z funkce se nejspíš budou zabývat i poslanci. Chce to jako bod schůze prosadit šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který to oznámil před úterním jednání sněmovny.

"Jsem přesvědčen, že k naplnění zákona pro sesazení pana Murína nedošlo a že jsme tudíž svědky mocenské zvůle," zdůvodnil Kalousek s tím, že před něčím takovým sněmovna nemůže mlčet. "Je to útok na nezávislou instituci, která z principu nemá podléhat politické moci," dodal.

Svůj záměr zařadit tento bod na program začínající schůze se Kalousek ještě dopoledne chystá na grémiu sněmovny. "Pokud neuspěji, pokusím se tento bod prosadit jako poslanecký návrh," řekl Kalousek. Když se nepodaří ani to, bude chtít kvůli sesazení Michala Murína svolat mimořádnou schůzi.

K tomu je potřeba podpisu čtyřiceti poslanců. "Hledat je budeme případně napříč politickými stranami. Třeba se najde i někdo v hnutí ANO," věří Kalousek.

Záměr sesadit šéfa GIBS Murína z funkce oznámil premiér v demisi Andrej Babiš minulý týden na jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Ten přitom zasedal kvůli údajnému nátlaku, který měl Babiš na Murína vyvíjet. "Řekl mi, že když odejdu sám do konce měsíce, bude to bez dalších skandálů," řekl Murín Aktuálně.cz.

Babiš ale nařčení striktně odmítá. "Řekl jsem mu pouze, že nemá mou důvěru, nikomu jsem nevyhrožoval. Žádné odvolání jsem nenavrhoval," tvrdí Babiš. Murína chce sesadit z funkce proto, že má prý vážné pochybnosti o jeho profesionalitě a morální integritě. Opírá se přitom podle svých slov o dokumenty části státních zástupců, kteří práci šéfa GIBS kritizují. 

Babiš už s Murínem zahájil kázeňské řízení, které je jednou ze zákonných podmínek pro odvolání šéfa inspekce. Důvodem je údajný přestupek. Řízení je neveřejné. 

 

Právě se děje

Další zprávy