Kalousek řeší pat v reformě, Čunkovi ale nic neřekl

Martina Macková
21. 11. 2008 17:20
V menších stranách se hrotí situace mezi ministry a experty
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Možná tam bude zcela sám se svými náměstky. Ministr Tomáš Julínek trvá na koaličním jednání, ze kterého se už včera omluvili lidovci i zelení.

Experti se nad posledním sporným zákonem mají sejít v neděli. V pondělí je totiž na programu vlády.

Nemůžeme schůzku zrušit

"Není o čem jednat. Je nestandardní, abychom nedostali dopředu návrhy. Navíc bychom o nich měli nejprve diskutovat se stranickými odborníky," potvrdila dnes deníku Aktuálně.cz poslankyně Olga Zubová (SZ), že na jednání nepřijde.

Nedostaví se ani její kolegyně Věra Jakubková a lidovečtí politici. "Ministerstvo nám poslalo od včerejška jen úpravy, které udělala ve středu vláda. Nové návrhy ne," řekl poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Mluvčí ministra Tomáš Cikrt nad tím ale kroutí hlavou. "Vycházíme ze zadání vlády, tedy i ministrů menších stran, dojednat poslední paragraf. Schůzku nemůžeme zrušit. Je věcí šéfů těchto stran, aby zajistili účast na jednání. Věříme, že poslanci přijdou."

Mluvčí připouští, že situace je poněkud zamotaná. Na jedné straně ministři, kteří odhlasovali jednání, na druhé poslanci stejných stran, kteří žádají o čas. "Pokud jim jde o věc, přijdou. Pokud jim jde o hlavu ministra Julínka, tak se zřejmě nedostaví," dodal Cikrt.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Paroubka: Proč říkáme NE pokračování zdravotní reformy
Foto: Aktuálně.cz
Blog Pavla Hroboně: Proč potřebujeme schválit reformní zdravotnické zákony

Kalousek má řešení

Zatímco jednání asi míří k patu, o překvapení se postaral ministr financí Miroslav Kalousek. Ten řekl, že hodlá přímo na vládu přinést návrh, který by měl vyřešit vleklé spory kolem zákona.

Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Já jsem s obavami hleděl na to, že se diskuse zadrhla. Když se přestane hledat kompromis, je riziko, že se opravdu nenajde. Proto jsem cítil povinnost přispět," řekl serveru České noviny.

Kalousek navrhuje, aby doplatek za nadstandard mohl být vybírán jen vůči přesně definovanému standardu. Ten by byl zveřejňován ve Věstníku ministerstva zdravotnictví a každému přístupný i na internetu.

Ministerstvo, které by definici vytvářelo, by na tom muselo spolupracovat se Sdružením poskytovatelů zdravotní péče, s odbornými společnostmi, Českou lékařskou komorou, Českou stomatologickou komorou, Českou lékárnickou komorou, profesními sdruženími zdravotnických pracovníků a poskytovatelů péče a se zdravotními pojišťovnami.

O plánu lidoveckého ministra nic nevědí ani experti strany, ani její předseda Jiří Čunek. Potvrdil to Aktuálně.cz. Lidovečtí poslanci žádají taxativní popsání standardní péče přímo v zákoně.

Jak se strana postaví k ministrově návrhu, tedy není jasné. Kalousek ale počítá s tím, že se v pondělí zákon schválí a sporný paragraf se bude upravovat až ve sněmovně. To je ale pro lidovecké poslance, kteří o zdravotnické reformě jednají, nepřijatelné.

Spory v koaličních stranách

U lidovců se rozhořel spor mezi poslanci a ministry. Ti totiž kromě předsedy Čunka podpořili zákon o zdravotních službách. A to i bez zapracování připomínek strany.

Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nedokážu si to vysvětlit," řekl už včera Aktuálně.cz poslanec Ludvík Hovorka.

Obdobná situace je i u zelených. "Naši zástupci ve vládě neměli požehnání k tomu, aby zákony schválili a dělali změny," řekla Aktuálně.cz také poslankyně Věra Jakubková (SZ).

Zelení si problém podle Jakubkové budou vyříkávat na republikové radě zítra v Pardubicích. Lidovci se mají sejít příští týden. To ale už bude poslední reformní zákon nejspíš vládou schválen.

 

Právě se děje

Další zprávy