Kalousek poslancům peníze na fotbalový tým nedá

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
18. 4. 2013 15:37
Zákonodárci chtěli 650 tisíc korun na turnaj v Soči
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci, kteří se rozhodli založit fotbalový tým, nedostanou na své sportovní aktivity příspěvek od ministerstva financí.

Z veřejných peněz žádali na cestu na turnaj v ruské Soči, kterého se má účastnit dvacet poslanců, 650 tisíc korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek to ve čtvrtek sdělil jednomu ze zakládajících členů mužstva poslanci Igoru Svojákovi.

"Dohodli se, že případný start poslanců... na fotbalovém turnaji v Soči bude realizován bez příspěvku ze státního rozpočtu," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Důvody nechtěl Svoják ani Kalousek příliš komentovat. "Zkrátka jsme se takto dohodli," zareagoval Svoják. "Každým dnem se situace mění," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Jak výjezd poslaneckého fotbalového týmu do Ruska zaplatit, Svoják v tuto chvíli neví. "Na tuto otázku vám neumím odpovědět. Nerozhoduji o tom sám, musím se nejdřív dohodnout s kolegy," řekl Svoják.

Dvacítka poslanců se ještě před zamítnutím příspěvku shodla, že každý dá ze svého 20 tisíc korun. Celkové náklady na akci jsou podle Svojáka ve výši 1,3 milionu.

Ministr Kalousek fotbalistům ze sněmovních lavic peníze nedá.
Ministr Kalousek fotbalistům ze sněmovních lavic peníze nedá. | Foto: Jan Langer

Poslanec již dříve řekl, že fotbalový tým nechce jít cestou soukromých sponzorů kvůli transparentnosti. "Nevím, zda tento postoj přehodnotíme, ale spíš bych řekl, že ne a sponzory hledat nebudeme," dodal Svoják.

Jak informoval server novinky.cz, příspěvek ve středu schválil sněmovní rozpočtový výbor. Proti příspěvku hlasovali podle serveru pouze komunisté. Proti byla i Helena Langšádlová z TOP 09, projednávání bodu se ale nezúčastnila.

Trojice členů výboru Igor Svoják (ODS), Josef Tancoš (ČSSD) a Josef Šenfeld (KSČM) kvůli dotaci založila občanské sdružení. Kdo další za poslanecký tým kope, nechce Svoják prozradit. Mezi hráči ale není žádná žena.

 

Právě se děje

Další zprávy