Kalousek: Pokud zvítězí čunkovci, nechci být ministr

Kateřina Eliášová
6. 1. 2009 22:45
Předsednictvo lidovců navrhlo Kalouskův odchod z vlády
Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny.
Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek, kterého dnes předsednictvo KDU-ČSL navrhlo odvolat z Topolánkova kabinetu, je připravený svůj post opustit.

Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kalouskův odchod navrhl premiérovi předseda lidovců Jiří Čunek. A předsednictvo strany na svém úterním zasedání jeho návrh v poměru 5:4 odsouhlasilo.

"Hlavní výtka zazněla z úst pana místopředsedy Stanislava Juránka. Ten říkal, že jsem sice vynikající ministr pro Českou republiku, ale špatný ministr pro KDU-ČSL," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

"Pokud by v mé straně zvítězila "juránkovská" politika, tak takovou politiku já dělat nechci a ani nebudu. Ale to se musí rozhodnout moje strana," doplnil Kalousek.

Premiér Topolánek ho z vlády pustit nechce. V pondělí ho označil za "nejlepšího ministra, kterého ve vládě má a historicky kdy měla KDU-ČSL", v úterý večer přitvrdil a pohrozil lidovcům, že buď bude mít vládu, jakou chce, nebo nebude žádná vláda.

Aktuálně.cz: Co říkáte na výsledek jednání předsednictva, čekal jste to?

Stanislav Juránek s Jiřím Čunkem
Stanislav Juránek s Jiřím Čunkem | Foto: Ludvík Hradilek

Nepřekvapilo mě to. Hlavní výtka zazněla z úst pana místopředsedy Juránka (Stanislav Juránek - bývalý hejtman Jihomoravského kraje, místopředseda strana - pozn. red.). Ten říkal, že jsem sice vynikající ministr pro Českou republiku, ale špatný ministr pro KDU-ČSL.

Tuto politickou optiku má v devítičlenném předsednictvu pět lidí, proto v poměru pět ku čtyřem navrhli mé odvolání.

A.cz: Co tedy říkáte na výtku Stanislava Juránka?

Asi bych na to měl být hrdý. Jsem zásadním odpůrcem juránkovské politiky typu "je jedno, jak to bude dobré pro zemi, hlavně že to bude dobré pro partaj". Složil jsem ústavní slib a beru ho vážně.

A.cz: Jak se teď zachováte? Budete čekat na výsledek jednání stranických orgánů?

Já budu naplňovat svůj ústavní slib. Beru na vědomí, že jsem vynikající ministr pro Českou republiku. Pokud bude mít moje strana pocit, že takový ministr ji reprezentovat nemá, tak mě odvolá a já odejdu.

A.cz: Premiér vás ale drží a nechce odvolat. Jak se podle vás může ten spor vyvinout?

Pokud by v mé straně zvítězila "juránkovská" politika, tak takovou politiku já dělat nechci a ani nebudu. Ale to se musí rozhodnout moje strana.

A.cz: Připouštíte, že to, co se teď děje v KDU-ČSL je de facto předzvěstí boje o křeslo předsedy KDU-ČSL? Taková předsjezdová rétorika?

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nevím a je mi to jedno. Jak jsem řekl, složil jsem ústavní slib. Jsem ministrem financí, který tady oddřel dva roky s konkrétními výsledky pro Českou republiku. Bude-li si to moje strana přát, jsem schopen a ochoten pracovat pro Českou republiku. Bude-li si moje strana přát, abych pracoval v neprospěch České republiky, tak to dělat nebudu.

A.cz: Jiří Čunek dnes na tiskové konferenci nechtěl říci, jaké jsou důvody toho, proč předsednictvo navrhuje vaše odvolání... Co si o tom myslíte?

Pan předseda Čunek je jeden z těch pěti, který hlasoval pro argument, že je jedno, zda to bude dobré pro tuto republiku, hlavně že to bude dobré pro partaj. Tuto politiku já dělat nebudu a pořád věřím, že tuto politiku nechce dělat většina křesťanských demokratů.

A.cz: Pokud by celostátní konference potvrdila doporučení předsednictva vás odvolat, uvažoval byste vy sám, že byste odešel?

Já určitě nikdy nebudu dělat politiku, kterou dnes definoval Stanislav Juránek. Možná, že s touto politikou boduje pan Paroubek. Možná, že se v něm shlédl pan Juránek.

A.cz: Kam až může podle vás tento spor vést? K pádu vlády?

Nevím, s tím už mě, prosím, netrapte.

 

Právě se děje

Další zprávy