Kalousek píše Krollu. Chce omluvu za audit

mp, eli
22. 7. 2008 11:45
Lobbování u Kalouska odmítl i sám Čunek
Miroslav Kalousek tvrdí, že Čunka znal pouze jako řadového člena KDU-ČSL
Miroslav Kalousek tvrdí, že Čunka znal pouze jako řadového člena KDU-ČSL | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Do schránky detektivní kanceláře Kroll už míří dopis Miroslava Kalouska. Český ministr financí chce po detektivech omluvu kvůli finančnímu auditu vicepremiéra Jiřího Čunka.

Agentura Kroll ve své zprávě uvádí, že Čunek v roce 1995 úspěšně lobboval za zájmy Zbrojovky Vsetín na ministerstvu obrany, kde v té době Kalousek působil jako náměstek a měl na starosti vybavení bojových letadel.

Současný šéf resortu financí ale říká, že s Čunkem o zakázce nikdy nejednal. Tvrzení bývalého šéfa Zbrojovky Karla Dančáka, který ve zprávě Čunka označuje jako důležitého jednatele společnosti, ho prý urážejí.

Čunek v úterý na tiskové konferenci odmítl, že by tehdy lobboval právě u Kalouska. S kým se tedy o zakázce pro Zbrojovku bavil, neuvedl.

Čunek taky řekl, že audit jeho financí provedený firmou Kroll považuje až na detaily za pravdivý. Nepokládá také za problém, že v době, kdy měl tisícové příjmy za cestovní náhrady, jeho rodina pobírala sociální dávky. Podle něj to zákon umožňoval, náhrady za cestu vlastním autem se nemusely uvádět v žádosti o sociální dávky.

Na Čunka jako úspěšného lobbyistu si nepamatují ani někdejší ministři obrany Baudyš a Holáň.

Dále čtěte:

 

 

Právě se děje

Další zprávy