Kalousek: Navrhnu zrušení imunity

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 8. 2012 6:30
Svůj návrh přilepí k vládní předloze o zúžení imunity, šanci na schválení ale nemá
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna bude po prázdninách rozhodovat o úplném zrušení trestní imunity. Navrhne ho Miroslav Kalousek (TOP 09), který se k tomuto kroku odhodlal poté, co poslanci vydali k trestnímu stíhání exministryni obrany Vlastu Parkanovou

"Vláda teď poslala do sněmovny zúžení imunity jen na výkon mandátu, takže já k tomu předložím pozměňovací návrh - její úplné zrušení," potvrdil ministr Kalousek Aktuálně.cz, že na tom trvá.

Pokud by tento návrh prošel, znamenalo by to, že by byli zákonodárci chráněni imunitou jen na projevy na půdě parlamentu.

Kalousek označil vydání Parkanové už předtím za "praktické zrušení" imunity. Vystupoval proti němu, dokonce na obranu Parkanové natočil i videoklip .

Generální inspekce bezpečnostních sborů momentálně šetří i ministrovy telefonáty: vyšetřovateli kauzy CASA Mazánkovi či policejnímu prezidentovi Lessymu (líčení toho, jak telefonát proběhl, se od obou zúčastněných liší).

Otázka, zda vydat, či nevydat Vlastu Parkanovou, rozdělila názorově i poslanecký klub TOP 09. Z 37 přítomných nakonec hlasovalo pro vydání Parkanové jen 7 poslanců klubu, včetně předsedy Petra Gazdíka nebo ministra Leoše Hegera.

Miroslav Kalousek vzápětí oznámil, že navrhne sněmovně úplné zrušení imunity. Teď tedy upřesnil, že to bude až v průběhu projednávání formou pozměňovacího návrhu.

"Nezměnil jsem úmysl, jen technologii"

"Je to rychlejší a jednodušší. Nemá smysl zahltit sněmovnu více tisky. Takže jsem nezměnil úmysl, jen technologii," dodává teď Kalousek.

Nedá se ale předpokládat, že by se zákonodárci s Kalouskovým návrhem ztotožnili. Úplné zrušení trestní imunity - tedy totéž, co navrhne ministr Kalousek - poslal k ledu teď v červenci Senát, když předlohu z dílny senátorů z řad ODS v čele s Jaroslavem Kuberou nepřijal za svůj návrh a neposlal ji sněmovně.

Do sněmovny teď doputovalo dvojí omezení imunity jen na dobu mandátu: právě vládní návrh, k němuž chce Kalousek přivěsit své změny, a prakticky totožný senátní návrh, jehož autory jsou senátoři Miroslav Antl (klub ČSSD) a Soňa Paukrtová (klub TOP 09 a Starostové).

Dá se očekávat, že si sněmovna vybere spíše návrh vládní (prakticky je to jedno) a v rámci jeho projednávání rozhodne i o Kalouskově návrhu úplně imunitu zrušit.

Sněmovna se potýkala s otázkou imunity za posledních 19 let už mnohokrát, nikdy ale fakticky nedošlo ani k jejímu zúžení, natož zrušení.

Nejblíže byli zákonodárci omezení své imunity jen na výkon mandátu letos - pro bylo dokonce 156 poslanců , návrh ale potopil Senát - proti zrušení byli senátoři hlavně z řad ODS, k výsledku přispělo i to, že hned 18 senátorů za ČSSD na schůzi chybělo.

 

Právě se děje

Další zprávy