Kalousek měl se zelenou energií pravdu, vyděláte na tom

Petr Holub
9. 12. 2013 5:47
Chyba v zákoně znemožní vybírat DPH u poplatku za obnovitelné zdroje energie.
Větrný park v Severním moři
Větrný park v Severním moři | Foto: Reuters

Praha - Ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala a předsedkyně ERÚ Alena Vitásková přispěli podle několika odborných názorů k tomu, že státní pokladna utrpí v příštím roce nečekanou ztrátu.

Prosadili zákon, který, jak říkají experti, znemožní vybírat DPH z poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny. To by znamenalo, že stát přijde o šest miliard.

Vážnost situace potvrdilo Generální finanční ředitelství, které informace o hrozící ztrátě nevyloučilo, i když na odpovědi pracovalo několik dní.

„Váš dotaz ohledně poplatků za výrobu elektrické energie ekologickým způsobem je nutno v prvé řadě vyhodnotit, než budeme schopni zformulovat  věcně správnou odpověď," uvedla mluvčí Petra Petlachová s tím, že odpověď připraví finanční experti do týdne.

Neposlechli Kalouska

Novelu zákona o podporovaných zdrojích energie předložil ministr Cienciala Sněmovně v červenci a Alena Vitásková ji podpořila naléhavým dopisem, který zaslala všem poslancům. Sněmovna novelu schválila ve zrychleném řízení během druhého srpnového týdne.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková | Foto: ČTK

Proti návrhu protestoval pouze místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterému vadilo, že zákon nezkontrolovala Legislativní rada vlády. Nakonec s normou souhlasili všichni poslanci s výjimkou klubu Věcí veřejných, sedmi sociálních demokratů a jednoho poslance ODS. Bez potíží prošla Senátem, kde proti hlasoval jen nezávislý Libor Michálek, i prezidentskou kanceláří.

Ciencialova novela získala širokou podporu díky tomu, že stanovuje strop pro příspěvky, které hradí spotřebitel na podporu obnovitelných zdrojů energie. Napříště nesmí překročit 495 korun za megawatthodinu a zbytek doplatí stát.

Nakonec se však ukázalo, že Kalouskova opatrnost byla na místě. Novela totiž změnila definici poplatků, kterými spotřebitelé přispívají na podporu „čisté" elektřiny. O nevinnou úpravu přitom jde jen na první pohled.

DPH za psy neplatíte

Do konce roku platí definice ze staré verze zákona, podle níž „náklady spojené s podporou elektřiny jsou hrazeny z finančních prostředků, které tvoří složku ceny za distribuci elektřiny".

Od ledna bude platit něco jiného. „Cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny hradí zákazník za množství elektřiny jím spotřebované," odhlasovala Sněmovna i Senát.

Důsledky mohou být pro státní kasu velmi nepříjemné.

Dnes zákazník nehradí pouze příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, ale také daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent ze svého příspěvku. To umožňuje formulace, že příspěvek na obnovitelnou elektřinu je součástí ceny za distribuci. Distribuce je totiž služba, za kterou může finanční úřad DPH vyměřit.

Foto: Vojtěch Marek

Od ledna však bude podle kritiků zákona zákazník platit přímo na úhradu nákladů spojených s podporou čisté elektřiny. Nezaplatí tedy za službu, kterou mu poskytuje distributor, ale platí poplatek, který mu prostě předepsal zákonodárce. Podobně se platí například poplatky za psy. V takových případech není možné DPH vyměřit.

Příležitost pro právníky

To by znamenalo, že dnes neexistuje právní norma, podle níž mohou finanční úřady žádat DPH z poplatků za obnovitelné zdroje.
Poplatky dosáhnou v příštím roce za všechny české spotřebitele částky zhruba 35 miliard korun. Stát může podle současného zákona vyměřit z této částky daň z přidané hodnoty v již uvedené výši šesti miliard.

Pokud nezasáhne ministerstvo financí či Generální finanční ředitelství, budou nejspíš dodavatelé elektřiny DPH z poplatků za obnovitelné zdroje vybírat také po Novém roce, i když je k tomu neopravňuje žádný zákon.

Domácnosti i firmy však na to mohou reagovat například tím způsobem, že DPH z poplatků sice uhradí, ale pak budou peníze žádat od finančních úřadů nazpátek. V případě velkých firem půjde o takové částky, že se jim vyplatí najmout advokáta.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petlachová ovšem upozorňuje, že jednotlivé stížnosti na DPH nemohou uspět. „Podle daňového řádu nelze daň promíjet v individuálních případech," upozorňuje. To však podle ní nevylučuje možnost, že po případné žalobě bude DPH z poplatků na podporu obnovitelných zdrojů prominuta plošně všem, kdo ji platili.

 

Právě se děje

Další zprávy