Kalousek hrubě ovlivňuje kauzu ProMoPro, zlobí se Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 2. 2011 17:31
Té nervozitě se musím hořce usmát, reagoval ministr financí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se opřel do šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli kauze ProMoPro. Ministr  podle něj svými výroky aféru hrubě ovlivňuje.

"Není ani vyšetřovatel, ani soudce a na výroky, co je a není trestným činem, by měl být velmi opatrný," prohlásil Nečas.

V kauze sporné stamilionové zakázky z doby českého předsednictví EU figuruje Nečasův stranický kolega a ministr obrany Alexandr Vondra.

V rozhovoru pro server Ihned.cz předseda vlády zdůraznil, že Kalousek, který umožnil vyšetřovatelům finančně-analytického útvaru (FAÚ) svého ministerstva o kauze hovořit, není ve věci soudce ani vyšetřovatel.

S Kalouskem chce o věci Nečas vést "velmi vážný rozhovor".

"Té nervozitě se musím hořce usmát. Měl jsem pocit, že pan premiér v boji s korupcí a praním špinavých peněz sliboval trochu jiný přístup," reagoval na rozhovor Kalousek.

Zdůraznil, že vyšetřování rozhodně neovlivňoval a informace o něm zveřejnil až poté, co FAÚ svá šetření skončil. "Důkazy, které při tom nashromáždil, mne opravňují k pojmenování 'nestandardní zlodějina'. Zda tato nestandardní zlodějina bude také vyhodnocena jako trestný čin, to už není v působnosti ministerstva financí," podotkl ministr.

Dodal, že nedělal nic jiného, než že bránil profesionální práci svého úřadu. "Ta byla - a obávám se, že stále je - pod nepřípustným politickým a mediálním tlakem," uzavřel Kalousek.

Razantní postup vůči ministrovi financí žádala v úterý pražská ODS. "Vedení ODS a místopředsedové musí razantnějším způsobem vystupovat proti politickým útokům TOP 09," řekl její šéf Boris Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy