Kalousek dostal pochvalu za znovuzískání půlmiliardy

nach,rg
12. 12. 2007 14:07
Vláda vylučuje podíl UBS na nezákonném převodu
Mirek Topolánek nakonec přijel a uvedl Miroslava Kalouska na Ministerstvo financí.
Mirek Topolánek nakonec přijel a uvedl Miroslava Kalouska na Ministerstvo financí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Z půlmiliardy, která zmizela z účtu České konsolidační agentury, by se státu v brzké době mělo vrátit 420 milionů.

Oznámil to dnes ministr financí Miroslav Kalousek po zasedání vlády.

Dohodu s největší švýcarskou bankou UBS zajistilo ministerstvo financí ve spolupráci s ČKA. Premiér Topolánek za rychlé jednání v této věci dokonce ministru Kalouskovi veřejně poděkoval.  

Od chvíle, kdy dohoda s UBS vejde v platnost, banka do týdne převede 404 milionů. Další peníze by se měly vrátit po odblokování účtu, který banka zmrazila na žádost vlády.

Kalousek vyloučil možnost, že by na celé transakci vyvedení peněz z účtů ČKA měla jakýkoli podíl švýcarská banka UBS, do které peníze byly převedeny.

"Nemáme důvod myslet si, že by UBS byla spojena s nelegální činností a rádi s ní budeme obchodovat, jakmile se k tomu naskytne příležitost," ujistil Kalousek veřejnost.

Zároveň ministr oznámil, že dceřinná společnost agentury, Galileo Real, stáhla žalobu na švýcarskou banku. Žalobu podávalo za společnost vedení ČKA poté, co se mu nepodařilo dohodnout s bankou formou smírčího řízení.

Banka UBS bude mít také na starost pohledávku za zbylými 138,5 milionu korun. Ministr Kalousek očekává, že záležitost bude už rychle vyřízena.

Česká konsolidační agentura sice k poslednímu prosinci zaniká, odpovědnost za veškeré nedořešené záležitosti ale přechází na ministerstvo financí.

Více o "ztracené" půlmiliardě:
Ztracená půlmiliarda se vrací do Česka

 

Právě se děje

Další zprávy