"Kakaový" Kraus skončil ve vedení liberecké ČSSD

Martina Machová Martina Machová
11. 11. 2011 13:52
Michal Kraus býval jeden z nejvlivnějších politiků ČSSD, teď se hádá se spolustraníky
Michal Kraus.
Michal Kraus. | Foto: Martina Machová

Liberec/Praha - V minulosti býval jeden z nejvlivnějších sociálních demokratů, teď Michal Kraus neuhájil místo ani v čele liberecké krajské organizace.

Vrcholovou politiku přitom musel opustit už v roce 2006 kvůli aféře s investicemi do továrny na zpracování kakaových bobů v Ghaně.

Kraus byl v Liberci dlouholetým předsedou a poslední dva roky prvním místopředsedou, nyní nebyl zvolen ani do krajského výkonného výboru, tedy do vedení ČSSD v kraji.

Na čtvrteční krajské konferenci delegáti nezvykle hlasovali o svém novém vedení po jménech a právě Kraus jako jediný z nominantů vypadl.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil její staronový šéf Robert Dušek i sám Michal Kraus.

"Dostal jsem se do názorových konfliktů se současným vedením kraje," komentoval své nezvolení, které zároveň znamená další významné stop v jeho případné politické kariéře.

"Mám poněkud jiný názor na způsob realizace politiky ČSSD v kraji. Vždy jsem byl zastáncem inteligentní a rozumné politiky, založené na vytváření konsensu, a to v souladu s politikou ČSSD na celostátní úrovni," dodal s tím, že současný styl krajské ČSSD považuje za "buranský".

Na otázku, které konkrétní kroky jeho spolustraníků mu vadí, odpověděl, že téměř všechny.

Dušek: Rozpory nebyly

Infobox

Kakaová aféra v kostce

  • Podnikatel František Rigo, muž obviněný z korupce, v MF Dnes uvedl, že v roce 2001 odjel s Michalem Krausem do africké Ghany, neboť politik hledal způsob, jak investovat patnáct milionů dolarů, jež dostal jako úplatek.
  • "Investicí" měla být podle Riga privatizace továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo uvedl, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý zmíněný "úplatek za zakázku" nedostal.
  • Kraus oproti tomu tvrdil, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.
  • "Pan Rigo mě seznámil s tím, že hodlá uzavřít obchod na vývoz kakaa. Pokud by se obchod uskutečnil, skýtal by pro celou republiku řadu možností. To mě zaujalo. Podpisu smlouvy jsem se ale účastnil pouze jako svědek. K obchodu jsem neměl žádný vztah," uvedl před lety exposlanec.
  • Smlouvu však podepsal jako ředitel. "Při podpisu to byla taková euforie, a když jsem řekl, že nemám žádnou funkci, řekli mi, ať napíšu ředitel. Pokud jsem tím udělal nějakou chybu, omlouvám se za ni," obhajoval se po vypuknutí aféry.
  • Proč se však vůbec s kontroverzním podnikatelem spojoval, nedokázal vysvětlit.
  • Policie jeho případ vyšetřovala, ale odložila ho, aniž cokoli dokázala.

Otevřeně se dostal Michal Kraus do sporu s Duškovým vedením krajské ČSSD letos na jaře před volbou předsedy. Kraus totiž preferoval současného šéfa Lidového domu Bohuslava Sobotku, Dušek naopak tíhnul k jeho protikandidátovi, dnes prvnímu místopředsedovi socialistů, Michalu Haškovi

Podle Duška ovšem k názorovým střetům až na jarní předsednickou volbu nedocházelo. Otázku "buranského" stylu nechtěl komentovat.

Kraus, který loni neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny, v současnosti zůstává členem širšího vedení sociální demokracie, takzvaného ústředního výkonného výboru a předsedou okresní organizace v Semilech.

V minulosti se s libereckými straníky potýkal předseda socialistů Bohuslav Sobotka, když se je snažil dovést zpět k jednacímu stolu při krizi na liberecké radnici. Odmítal totiž variantu, že by měli sociální demokraté v Liberci vládnout s podporou místní ODS.

Liberecká socdem v akci

Liberečany si dokonce pozval "na kobereček" a klidnit emoce poslal do Liberce svého spojence Jiřího Dienstbiera. Liberečtí sociální demokraté ovšem prosadili svou a sestavili vládu s tichou podporou občanských demokratů.

O nový skandál se lídři liberecké ČSSD postarali, když si nechali vyplácet odměnu třicet tisíc za působení v dozorčí radě liberecké krajské nemocnice.

Ta totiž patří libereckému hejtmanství a městu a odměnu čerpají i politici, kteří jsou uvolněnými radními. Podle opozice ovšem na takovou odměnu nemají ze zákona nárok.  

 

Právě se děje

Další zprávy