Kaddáfího evropští přátelé mají problém, pronesl Klaus

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 2. 2011 15:50
Do Česka zavítal polský prezident Komorowski, který s Klausem probíral i situace v Libyi
Polský prezident Bronislaw Komorowski s Václavem Klausem
Polský prezident Bronislaw Komorowski s Václavem Klausem | Foto: Reuters

Praha - Českou republiku navštívil polský prezident Bronislaw Komorowski, který se svým českým protějškem Václavem Klausem řešil i dramatickou situaci v severní Africe, především v Libyi.

Podle Komorowského nebyla Evropská unie připravena na vývoj v severní Africe, kde se v posledních týdnech zvedl odpor vůči vládním režimům. Unie by podle něj měla najít odvahu k dlouhodobé podpoře demokratických mechanismů v těchto i dalších zemích.

Klaus poznamenal, že některé státy západní Evropy budou mít problém s tím, že se dříve chovaly přátelsky k libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu.

Vývoj v severní Africe a na Blízkém východě podle Komorowského může být vážným problémem i při polském předsednictví EU, které začne v polovině roku.

"Jsme si vědomi nadějí, ale i rizik, které jsou spojeny s dnešním vývojem v severní Africe a na Blízkém východě. Právě tu dvojakost nadějí a rizik je nyní třeba zdůrazňovat," komentoval vývoj v regionu Klaus.

Podle české hlavy státu není náhodou, že právě v Libyi zasáhla armáda proti protestujícím nejbrutálněji. Podle Klause to ukazuje na to, že v Libyi panoval jiný typ diktatury, než byly "údajné diktatury" v Tunisu či Egyptě.

Klaus nechtěl předjímat, jak se EU k situaci v Libyi postaví. Poznamenal ale, že nedávný summit EU-Afrika vedl ještě Kaddáfí.

"Prezidenti či premiéři zemí střední a východní Evropy se vůči tomuto panu předsedajícímu summitu chovali velmi opatrně a obezřetně. Ale když jsem viděl, jak velmi přátelsky se vůči panu Kaddáfímu chovali někteří prezidenti a premiéři západní Evropy, tak to myslím, že teď budou mít problém oni," řekl Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy