K falešnému dopisu o radaru se hlásí podvodník Kohout

Kateřina Eliášová
29. 10. 2008 17:10
Česká televize podala trestní oznámení

Praha - Čeští zákonodárci dostali v těchto dnech dopis od České televize, který informuje o možných negativech či pozitivech schválení smluv o radaru. K autorství se během dne přihlásil podvodník Lukáš Kohout.

Dokument je podepsán šéfredaktorem zpravodajství Michalem Petrovem, šéfem publicistiky Jiřím Vondráčkem a moderátorem Václavem Moravcem.

Vybízí poslance, aby zvážili možná rizika schválení smluv.

"Je to falzum od prvního pohledu, Česká televize považuje celou situaci za vážnou," reagoval mluvčí televize Ladislav Šticha.

Právě v těchto dnech poslanci o radaru jednají.

K autorství dopisu se během odpoledne přihlásil Lukáš Kohout, který proslul jako falešný asistent ministra Jana Kavana. Napsal to server novinky.cz.

"V zásadě nešlo o to, abych poškodil ČT, ale dopisem jsem chtěl upozornit na to, že radar zde nemá co dělat," napsal podle serveru Kohout v omluvném dopise. Zároveň se pracovníkům ČT, které pod dopis podepsal, omluvil.

Pozor na Rusko!

Ve falešném dopise se píše o tom, jak je radar pro obranu České republiky důležitý. "Vláda splnila svůj úkol a dotáhla smlouvy o radaru až k jejich podpisu," stojí v dokumentu.

Dopis ale také obsahuje varování před ruským postojem vůči americké protiraketové obraně. "Nedozírné důsledky nejen pro ČR, ale i pro celou Evropu si lze jen stěží představit," varuje autor dopisu. "Jde o zásadní otázku: ratifikovat smlouvy, či ratifikaci odložit," pokračuje.

Poslanci: Nebereme to vážně

Poslance dopis spíše pobavil, než že by mu přikládali nějaký větší význam.

"Přečetl jsem si to a vyhodil to do koše," řekl například poslanec za ODS Pavel Hrnčíř. "Já jsem to obdržel, přečetl a usoudil jsem jak z obsahu, tak z formy, že je to podvrh, a dále jsem se tím nezabýval," vysvětlil poslanec za ČSSD Jan Hamáček.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg považuje podvrh za "svinstvo".

Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

"V politickém boji se často stávají podrazy a podobné věci, není to poprvé a nebude to naposled a neděje se to jen v ČR. Je to svinstvo, že použili hlavičku ČT, ale u nás se dějí i jiná svinstva, tak proč ne toto," myslí si Schwarzenberg.

"Je to pokračování zpravodajských her odpůrců radaru," dodal šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř.

Televize podala trestní oznámení

Některé poslance dopis rozladil. Ve sněmovních kuloárech se ptali redaktorů ČT, zda je dopis pravý, nebo ne.

Dopis podle mluvčího Štichy dostali i někteří starostové, kteří už do televize volali a ptali se, co to znamená.

"Má to vzbudit dojem, že ČT je v debatě o radaru na straně vlády a je pro radar," uvedl Šticha. "Televize už podala trestní oznámení na neznámého pachatele," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy