Justici či vnitro může ovládnout pražský radní Blažek

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
18. 6. 2010 23:05
Náměstek pražského primátora má nabídku vést bezpečnostní resorty v nové vládě
Rudolf Blažek, matador pražské politiky a ODS se může stát novým ministrem ve vládě Petra Nečase.
Rudolf Blažek, matador pražské politiky a ODS se může stát novým ministrem ve vládě Petra Nečase. | Foto: Web pražského magistrátu

Praha - Vnitro nebo spravedlnost. Jedno z těchto silových ministerstev by mohl v nové vládě Petra Nečase obsadit náměstek pražského primátora pro bezpečnost a místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek.

Podle důvěryhodného zdroje z vedení ODS už o takové možnosti Blažek s Nečasem osobně mluvil, nabídka prý vzešla právě od lídra občanských demokratů. Sám Blažek o tom nicméně nechtěl před nadcházejícím kongresem ODS mluvit.

"Mohu pouze potvrdit, že moje jméno v této souvislosti zaznělo. Zdaleka to ale neznamená, že se hovoří pouze o mě," řekl Aktuálně.cz Blažek.

Pinkerton Blažek

Kdo je Rudolf Blažek

  • absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy, spoluzakladatel a první ředitel Městské policie hlavního města Prahy
  • nepřetržitě od roku 1998 člen Rady hlavního města Prahy
  • od roku 2002 náměstek primátora
  • odpovídá za oblasti bezpečnosti a legislativy, informatiky a veřejné správy
  • člen ODS od roku 1991
  • ženatý, šestinásobný otec. Vedle rodiny se věnuje sportu a historii

Blažek vystudoval práva, po revoluci dva roky šéfoval agentuře PINKERTON ČSFR. Pět let pak vedl pražskou městskou policii.

V roce 1998 kandidoval za ODS do pražského zastupitelstva, jako radní a později i náměstek primátora se věnoval bezpečnosti v hlavním městě.

"Všechny tyto své zkušenosti bych mohl využít jak na ministerstvu vnitra, tak spravedlnosti," uvedl.

O vnitro zatím usilují Věci veřejné, jejich kandidátem je Radek John. Vyjednavači zatím odmítají o rozdělení postů mluvit.

Praha konečně ve vládě

Praha by mohla v rodící se vládě získat hned dvě křesla. První místopředseda ODS David Vodrážka aspiruje na post ministra pro životní prostředí.

V minulém volebním období premiér Mirek Topolánek pražské ODS post ve vládě nedopřál, a to přesto, že v parlamentních volbách získala rekordních 48 procent hlasů voličů. Praha to nesla jen velmi nelibě.

Teď před kongresem je silným hráčem, po středních Čechách je druhou nejsilnější organizací s nejvyšším počtem delegátů. O Blažkově nabídce stát se ministrem vnitra či spravedlnosti už se v pražské ODS ví, potvrdilo hned několik jejích členů.

Blažek se stal prvním místopředsedou pražské ODS na dubnovém regionálním sněmu, loni prohrál s pražským primátorem Pavlem Bémem boj o post předsedy ODS v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy