Navzdory kritice odletěl Farský na stáž do USA. Mandát poslance si ponechal

ČTK ČTK
16. 1. 2022 17:20
Poslanec STAN Jan Farský v neděli odletěl na stipendijní pobyt do USA. Přitom si ponechal mandát poslance. Učinil tak poté, co jej mimo jiné kritizoval šéf koaličních lidovců Marian Jurečka i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ten chce o dalším působení Farského ve sněmovně jednat se STAN. Podle něj by se měl vzdát buď mandátu poslance, nebo stáže v USA.
První místopředseda hnutí STAN Jan Farský.
První místopředseda hnutí STAN Jan Farský. | Foto: Jakub Plíhal

Odlet poslance potvrdila ČTK mluvčí STAN Sára Beránková. Sám Farský nedal vědět, kdy poletí. A nevěděla to například ani místopředsedkyně sněmovny za STAN Věra Kovářová. "Měl (Farský) letět včera večer, ale jestli odletěl, to skutečně nevím," uvedla Kovářová v nedělním diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Mluvčí hnutí následně na žádost o potvrzení této informace uvedla, že Farský skutečně do Spojených států odcestoval. Poslanec chtěl původně do USA odcestovat už ve čtvrtek, kvůli průtahům se sněmovním projednáváním důvěry vládě cestu odložil.

"Kdyby to byl kdokoli z poslanců KDU-ČSL, tak bych mu to důrazně nedoporučil," kritizoval nepřímo Farského v CNN Prima News předseda lidovců Jurečka. Podle něj není v pořádku, že Farský už loni v kampani před sněmovními volbami nepřiznal, že bude mít stipendium na půlroční studium ve Spojených státech.

Farského si chce vyslechnout i šéf Pirátů Bartoš. "Myslím si, že optimálním řešením by bylo, kdyby za něj buď nastoupil ve sněmovně náhradník z hnutí STAN, nebo by na tu studijní stáž nenastoupil," řekl předseda Pirátů v České televizi. O porušení koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN, podle které by poslanci měli výkon poslance upřednostňovat před vlastní prací nebo studiem, zatím Bartoš hovořit nechtěl. Měly by to řešit vnitrokoaliční mechanismy.

Farský tento týden oznámil, že uspěl u Fulbrightovy komise s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Kvůli půlroční stáži na univerzitě v Oregonu se vzdal postu šéfa sněmovního klubu STAN, poslanecký mandát si však ponechá. Přislíbil, že se i ze stáže vrátí na případná klíčová sněmovní hlasování.

Dlouhou absenci Farského ve sněmovně kritizují i opoziční strany. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová řekla, že vůči svým voličům cítí velký závazek a neumí si představit, že by na půl roku odešla a přestala pracovat.

Krok ve čtvrtek kritizovali i Piráti z Libereckého kraje, jejichž společnou kandidátku se STAN Farský loni ve sněmovní kampani vedl. Pokud má Farský jiné priority, měl by se podle nich vzdát mandátu poslance. Farský dříve argumentoval tím, že jeho náhradníci do sněmovních lavic jsou také zástupci STAN, takže Piráty nijak nepoškodí, když si mandát ponechá.

Šéf STAN Vít Rakušan v pátek Radiožurnálu řekl, že nepovažoval za šťastnou kandidaturu Farského v době, kdy stipendium řešil. "Říkal jsem to od začátku jak poslanci Farskému, tak na stranické půdě. Prostě pro mě toto rozhodně šťastné není," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy