Jurečka odvolal šéfa úřadu za kontakty s Rittigem

Domácí Domácí
Aktualizováno 24. 2. 2014 16:49
Ředitel Státního pozemkového úřadu Šťovíček vyrazil v neděli k Rittigovi na oslavu
Ministr Marian Jurečka.
Ministr Marian Jurečka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka.

Důvodem jsou jeho kontakty s pražským lobbistou Ivo Rittigem, kterého policie stíhá kvůli praní špinavých peněz.

"Pan Šťovíček byl k dnešnímu dni odvolán," řekl na tiskové konferenci Jurečka. Rozhodnul se tak podle svých slov poté, co se k němu dostala fotografie z Rittigovy oslavy narozenin. Na tu dorazil právě i Šťovíček, Rittigovi daroval obraz.

"Podle mě není možné, aby tak vysoce postavený státní úředník chodil na setkání s lidmi, jako je Rittig," vysvětlil. Šťovíček si podle něj nemůže dovolit vazby na "takové lidi".

Fotografie z oslavy byla pro Jurečku jediným důvodem. Odvolání se podle ministra nijak netýká činnosti Šťovíčka na úřadu, který se zabývá vydáváním pozemků v církevních restitucích.

"Ty fotografie byly hlavní důvod, protože vysvětlení, že pozvání od Rittiga se neodmítá, pro mě vysvětlení není," dodal Jurečka.

Rittig je stíhán kvůli výrobě jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets.

Té pak Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz pravděpodobně Rittig. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl. Proti obvinění policie nyní podal stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy