Julínkův náměstek: V reformách se musí pokračovat

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
14. 1. 2009 7:07
Kdo se zadluží, musí přestat utrácet, říká Šnajdr
1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Nastoupí na uvolněné místo?
1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Nastoupí na uvolněné místo? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když se v úterý dopoledne loučil s resortem ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, po jeho pravici jako vždy seděl Marek Šnajdr - první ministrův náměstek a jeden z těch, o kom se spekuluje jako o Julínkově nástupci.

Vedle Šnajdra je dalším adeptem senátorka Daniela Filipiová, která už nabídku od premiéra dostala.

A.cz: Co vy sám říkáte na odvolání Tomáše Julínka z postu ministra zdravotnictví?

Že česká politika dá víc na žebříčky popularity než na to, jak kdo konkrétně řeší problémy. Tomáš Julínek udělal spoustu práce a mně bylo velkou ctí, že jsem s ním mohl na těchto projektech spolupracovat. Jsem rád, že pan Julínek nedbal všech těch žebříčků veřejného mínění a usiloval o uskutečnění opravdových změn.

A.cz: Spekuluje se o vás jako o jednom z možných nástupců Julínka ve vládě...

V tomto směru je aktivní hráč premiér a nesluší se komentovat jeho případné kroky. Zatím mám jen před určitým jednáním, na které jsem připraven jít. Zatím bych ale nerad cokoliv komentoval.

A.cz: Přesto: pokud byste se ministrem zdravotnictví stal, pokračoval byste v započatých reformách Tomáše Julínka, nebo byste něco udělal jinak?

Nerad bych se podílel jen na nějaké pasivní roli, v reformách je třeba pokračovat. Je zvláštní, že všem lidem je jasné, že když se doma zadluží, musí přestat na nějaký čas utrácet. To, co vidí každý v malém měřítku doma, už ale často nevnímá ve větších rozměrech celé země. To je třeba vysvětlit.

A.cz: Nechal byste si jako ministr na úřadě stejné lidi, kteří spolupracovali s Tomášem Julínkem?

O tom je předčasné mluvit. Záleželo by hlavně na nich. Dal jsem už ale najevo, že v reformách je nutné pokračovat a udržet kontinuitu. (Mluvčí Tomáš Cikrt dodává: Užíval jsem si to, ale opravdu už se chystám odejít. Budu zase svobodný člověk.)

 

Právě se děje

Další zprávy