Julínkovy zákony schválila vláda, vyhráno ale nemají

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
28. 11. 2008 10:03
Pokud se nevyřeší některé problémy, pro zákon ruku nezvednu, říká Svoboda
Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tomáš Julínek musí počítat s dalšími problémy.

Jen co se ministru zdravotnictví podařilo předvědčit vládu, aby přijala jeho čtyři reformní zákony, začínají se ozývat další kritické hlasy.

Se zákony přitom nemá problém jen opozice. Svou nevoli dali jasně najevo už také někteří lidovci.

V pátek jeden ze zákonů kritizoval například Cyril Svoboda.

Co je zdarma a co se platí? Nikdo neví

Už při čtvrtečním hlasování na mimořádné schůzi senátu ukázal svůj postoj šéf lidovců Jiří Čunek - zdržel se při hlasování o zákonu o zdravotních pojišťovnách.

Ruku pro reformní balík zákonů nezvednou ani Jiří Carbol, Ludvík Hovorka, Tomáš Kvapil a Michaela Šojdrová. Vadí jim nepřesná definice toho, co se bude u lékaře platit a co ne.

"Shoda panuje na tom, že si pacienti budou moci připlatit na nadstandard, jako jsou lepší pokoj, kloubní implantát či operace od přednosty kliniky. Stanovením úhradových standardů ale lidovci nepovažují za dostatečné," vysvětlil Jiří Carbol, proč se mu nelíbí zákonu o pojišťovnách.

Nechceme potraty cizinek

V pátek se kriticky vyjádřil také Cyril Svoboda. Tomu se zase nelíbí, jak Julínek řeší interrupce. Zákon totiž připouští například to, že by u nás mohly kromě Češek přerušit těhotenství také další občanky Evropské unie. Vadí mu i načasování interrupcí. Zákon je podle něj příliš liberální.

"Současný návrh zákona o specifických zdravotních službách je z etických důvodů nepřijatelný a požadavky KDU-ČSL nebyly akceptovány a do návrhu zákona zapracovány. Pokud se tyto etické problémy nedořeší, nemůže ministerstvo počítat s mou podporou," řekl v pátek Aktuálně.cz Cyril Svoboda.

Bude se o zákonech vůbec hlasovat?

Zákony ze zdravotnictví se navíc zřejmě nedostanou ani na program Sněmovny. Pokud se poslanci vůbec sejdou a program schválí, budou zřejmě hlasovat o důležitějších bodech - klíčových zákonech o americkém radaru, státním rozpočtu, pobytu českých vojáků na zahraničních misích či o daňových úpravách.

Reformní balík zdravotnických zákonů z dílny Tomáše Julínka má zásadně změnit péči o nemocné i organizaci zdravotnictví. Už od počátku ho provázejí bouřlivé debaty.

Tři ze čtveřice zásadních norem schválila vláda jednohlasně před dvěma týdny. Poslední zákon o pojištění odsouhlasil Topolánkův kabinet ve čtvrtek, Tomáš Julíkek ale musel pozměněnit sporným reformní paragraf o péči hrazené z pojištění a o nadstandardu. Lidovcům se zdálo to, na co má pacient nárok z pojištění a co si bude muset připlatit, nedostatečně popsáno. O doplnění zákona chtějí během následujícího půl roku jednat. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy