Julínek ve sněmovně prohrál bitvu, ale ne válku

Martina Macková, Kateřina Eliášová
20. 12. 2008 10:05
Poslanci ČSSD prosadili kompletní zrušení poplatků ve zdravotnictví
Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice - a zejména ministr zdravotnictví Tomáš Julínek - utrpěla v pátek pozdě večer drtivou porážku. Opozice ve sněmovně prosadila naprosté zrušení zdravotnických poplatků. Tedy oněch třiceti korun za návštěvu lékaře, položku na receptu či dalších peněz za hospitalizaci v nemocnici.

I když jde o jednu z hlavních opor zamýšlené reformy zdravotnictví, kterou se snaží prosadit Tomáš Julínek a zjevně tedy jde o jeho zásadní prohru, ministr nevidí důvod, proč by měl rezignovat. Věří, že Senát, který pravice ovládá, vrátí návrh poslancům zpátky. A poplatky budou existovat dál, byť s úpravami.

Přečtěte si, jak v pátek v noci před odchodem ze sněmovny reagoval na otázky novinářů. Některé položily zpravodajky Aktuálně.cz; na původní rozhovor, o nějž redakce usilovala, neměl ministr čas.

Nemáte teď v úmyslu rezignovat na svoji funkci?

Ne, měl bych ještě tuto misi dokončit. Říkal jsem navíc, že zdravotnictví teď bude určitě potřebovat krizového manažera. A kde by vzali jiného než Julínka? (smích)

Poplatky odmítá veřejnost, zavrhla je sněmovna, proti se de facto postavili i někteří vládní poslanci tím, že se zdrželi hlasování či opustili jednací sál. Máte i přesto chuť pokračovat?

Vždycky mám chuť porvat se s problémem. A budu to dělat tak dlouho, dokud budu vědět, že to má smysl. Zatím bojuju.

Cítíte podporu premiéra?

Tu snad cítíte i vy.

Čili neberete úplné zrušení zdravotnických poplatků jako totální prohru?

Vidím to jako příležitost. Byl vytvořen prostor pro to, aby vznikl rozumný návrh, jak budou poplatky dál vypadat. Koaliční návrh, který do sněmovny vrátí senátoři, a na kterém bychom se shodli tak, aby to nenarušilo fungování českého zdravotnictví.

Ve sněmovně totiž ve skutečnosti hrozilo, že se odsouhlasí poměrně šílené pozměňovací návrhy. Čili fakticky lze říct, že situace je svým způsobem lepší a nadějnější proto, abychom udrželi nějaký rozum ve zdravotnictví.

Zároveň je třeba říct, že kdyby nechyběli nějací poslanci za ODS, mohlo to dopadnout ještě jinak. Plán ČSSD by ztroskotal. To, že nebyli chybějící poslanci vypárováni opozicí, nebylo fér.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
ČSSD slaví vítězství, zcela zrušila zdravotní poplatky

Sám jste ale před hlasováním říkal, že pokud návrh ČSSD zrušit poplatky projde i díky hlasům z vládní koalice, mělo by okamžitě následovat jednání, co s koalicí dál. Zda má či nemá fungovat. Už si to nemyslíte?

Těch událostí, které vedou k úvahám o koalici a taktice, jak pokračovat dál, bylo dneska víc. Byly to i mise v Afghánistánu. Je to problém ztráty určitých hlasů ve sněmovně...

Foto: Reuters
Čtěte více:
Premiér se stydí, poslanci řekli ne vojenským misím v zahraničí

A vy si tedy myslíte, že je šance, aby vláda měla ve sněmovně dost hlasů na prosazení vašich návrhů, až se poplatky vrátí ze Senátu?

Měsíc je dost dlouhá doba. Jde o to, zda bude vůle se domluvit.

A domluvíte se i s opozicí?

Dosavadní chabé pokusy o domluvu ukázaly, že tady o žádnou domluvu ze strany ČSSD nejde. Oni se o nic nesnaží a hrají jen politickou hru.

Byl to nejčernější den ve Vaší ministerské kariéře?

Ale starou belu... Nejsem pesimista.

A jak byste to tedy označil?

Jako konec práce v tomto roku. Budu v klidu odpočívat. Budu přemýšlet a při chladné hlavě mě napadne plno nových řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy