Julínek se loučil. Nebude lepší než já, řekl o nástupci

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
13. 1. 2009 13:51
Končící ministr veřejně promluvil o svém odvolání
Takový balík mám připravený a kdoví co s tím teď bude
Takový balík mám připravený a kdoví co s tím teď bude | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Končící ministr zdravotnictví Tomáš Julínek neměl po svém odvolání úplně klidnou noc.

"V noci jsem spal velice dobře, ze spánku mě jen občas vytrhlo pípání esemesek, které mně děkovaly za vykonanou práci," řekl dnes na rozlučkové tiskové konferenci. "Já zase děkuji celému svému týmu," dodal při první veřejné reakci na to, jak cítí své odvolání.

Na otázky novinářů, co k jeho odvolání vedlo a jestli se cítí být premiérem podveden, mluvit nechtěl.

Sexy, ale nepromyšlené

"Tváří v tvář jsem s Mirkem Topolánkem nemluvil, informace se ke mně dostaly od takzvaných politických přátel. Sexy změny ve vládě, které nyní pan premiér učinil, mi ale připadají vzhledem k tomu, jak velkou reformu jsme rozjeli, velmi nepromyšlené," řekl jen.

Pokud ho vláda a občanští demokraté osloví, bude prý rád a s chutí dál na reformních krocích spolupracovat. "Zatím mi ale nikdo nic neřekl a ani mě nikdo k ničemu nevyzval," řekl Julínek.

Šťastný a ambiciózní

Jakým směrem se bude dál osud českého zdravotnictví ubírat, podle něj bude záležet na tom, kdo do křesla rezortu v budoucnu usedne.

"Mluví se o senátorce Filipiové, spekuluje se o Marku Šnajdrovi. Tam bych možná jakousi kontinuitu s mými plány viděl. Pokud jde o další jméno, tedy o pana Šťastného, neznám ani jeho názory, ani nevím nic o jeho alternativních plánech. Jen vím, že je to velmi ambiciózní člověk, který určitě své vize a řešení má," zhodnotil Julínek.

O tom, jestli, kdy a komu má materiály z rezortu předávat, prý ale nic neví.

"Osobně si ale myslím, že nikdo z možných kandidátů na funkci není připraven vést zdravotnictví v době krize lépe než já," řekl. K problémům s reformou se totiž podle něj letos přidá i hospodářská krize. Ta české zdravotnictví ještě zhorší.

Bída poplatků

Na závěr přiznal, že mu vaz jako ministrovi zdravotnictví zlomily poplatky.

"Je pravda, že jsme v této oblasti nedostatečně vysvětlovali a komunikovali. Svou vinu na tom ovšem nese i sám premiér. Reformy se musí představovat společně," řekl.

Téma poplatky a reforma podle něj rozhodně z politiky nezmizí. Budou podle něj minimálně jedním z hlavních témat před parlamentními volbami.

Julínkovo odvolání ohlásil premiér Mirek Topolánek v pondělí, ministr by měl úřad opustit k 23. lednu. Jeho nástupce ale zatím Topolánek neoznámil. Ve hře jsou například senátorka Daniela Filipiová, Julínkův náměstek Marek Šnajdr či místopředseda Zdravotnického výboru Sněmovny Boris Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy