Julínek: Nebudu privatizovat žádnou státní nemocnici

Petr Holub
17. 6. 2008 0:00
O jejich osudu rozhodne koaliční devítka
Tváře zdravotnické reformy. Ministr a jeho mluvčí.
Tváře zdravotnické reformy. Ministr a jeho mluvčí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zastavil práci na transformaci všech nemocnic, které řídí.

Netýká se to tedy pouze fakultních nemocnic, jak oznámil minulý pátek sněmovně premiér Mirek Topolánek, ale také speciálních ústavů jako jsou IKEM, Nemocnice na Homolce, ÚHKT anebo Masarykův onkologický ústav.

Aktuálně.cz to potvrdil ministrův mluvčí Tomáš Cikrt: "Ministerstvo zdravotnictví vyčká na jednání v rámci koalice a poté bude stanoven další postup jak u fakultních, tak i dalších státních zdravotnických zařízení, které ministerstvo přímo řídí," napsal doslova.

Foto: Martina Macková
V souvislostech: Zelení hrozí odchodem z koalice. Kvůli nemocnicím

Co když zprivatizují ÚHKT?

Julínkův úřad tak reagoval na obvinění opozičních poslanců, že se snaží obejít premiérův slib.

"K převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic nedojde ani rozhodnutím ministerstva, ani rozhodnutím vlády," řekl Topolánek.

Čtěte více: Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška to však nestačí. "Pokud příslib premiéra směřoval pouze k fakultním nemocnicím, pak bohužel dopředu konstatuji, že platí úsloví: sliby se slibují, blázni se radují," řekl Hašek s tím, že ministr může převádět právě specializované ústavy.

Například ÚHKT, Nemocnice na Homolce nebo Revmatologický ústav už předaly ministerstvu audity svého majetku i účetnictví a ve spolupráci s Julínkovými úředníky začaly chystat status akciové společnosti, ve kterou se měli změnit. Nikdo jim zatím neřekl, že se práce na převodech zastavila.

Zemětřesení v Masarykově ústavu

Hašek však reagoval na Julínkův zásah v Brně, kde ministr počátkem minulého týdne odvolal ředitelku Fakultní nemocnice U svaté Anny Vladimíru Danihelkovou a především dlouholetého úspěšného ředitele Masarykova onkologického ústavu Rostislava Vyzulu.

Čtěte více: Julínek odvolal dva ředitele nemocnic najednou

Opoziční poslanci se obávali, že výměna ředitele je prvním krokem k převodu na akciovou společnost a privatizaci.

Masarykův onkologický ústav v Brně
Masarykův onkologický ústav v Brně | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Obává se toho i děkan brněnské lékařské fakulty Jan Žaloudík, který pracoval v ústavu jako Vyzulův zástupce a po jeho odvolání sám rezignoval.

"Nevím, proč ministr odvolal vedení ústavu, ani co s ním dále zamýšlí," říká Žaloudík, který v minulých týdnech aktivně bránil tomu, aby byly na akciové společnosti převedeny brněnské fakultní nemocnice.

Děkan upozorňuje, že Masarykův onkologický ústav nebyl posledních sedm let ve finančním propadu, a právě proto může být snadno převeden na akciovou společnost a privatizován.

Připomněl také, že Vyzulova nástupce Jiřího Vorlíčka minulé pondělí odvolal z funkce proděkana, protože v časopisu Agel Academy, který vydává největší soukromá zdravotnická společnost v Česku, chválil spolupráci fakulty se soukromými firmami. "S Agelem nechceme být spojováni," vysvětlil svůj postup Žaloudík.

Vorlíček: "Nejdu privatizovat"

Odborná veřejnost však nemá k Vorlíčkovi námitky. Nový šéf ústavu je totiž předsedou České onkologické společnosti a jako přednosta řídí hematoonkologickou kliniku ve Fakultní nemocnici Brno.

"Nejdu sem s tím účelem, abych privatizoval," vyloučil podezření Vorlíček který na sebe upozornil i jako významný kritik bývalého ministra Davida Ratha.

O svých úmyslech bude nový ředitel děkana informovat během týdne. Bývalého ředitele Vyzulu zaměstná jako šéfa jedné z klinik.

Masarykův onkologický ústav má podle Vorlíčkova plánu převzít kontrolu nad veškerou onkologickou péčí v Brně.

Znamená to, že onkologická oddělení ve fakultních nemocnicích převezmou stejná pravidla léčení, jaká jsou ve specializovaném Masarykově ústavu.

Nový ředitel vylučuje i to, že nastupuje jako agent podnikatele Tomáše Chrenka a jeho Agelu.

"Do časopisu jsem psal o spolupráci fakulty s nemocnicemi na severní Moravě a ve Slezsku. Vychovává v nich mediky a projektu se účastní také některé nemocnice Agelu. Za profesní přípravu mladých lékařů přitom fakulta nemusí nemocnicím platit," vysvětluje Vorlíček, proč si chválí spolupráci se soukromými firmami.

Dále čtěte:
Po reformě nám hrozí konkurzy, bojí se pojišťovny
Premiér Topolánek zjistil, že už nevládne pokaždé

 

Právě se děje

Další zprávy