Jsem polyglot s dobrou fyzičkou, začal kampaň Dlouhý

Domácí Domácí
31. 10. 2012 17:07
Vladimír Dlouhý oficiálně kandiduje na prezidenta a představil body svého programu
"Kromě dobré fyzické kondice se od ostatních kandidátů odlišuje také jazykovou vybaveností - domluví se pěti jazyky," píše se v jeho tiskové zprávě.
"Kromě dobré fyzické kondice se od ostatních kandidátů odlišuje také jazykovou vybaveností - domluví se pěti jazyky," píše se v jeho tiskové zprávě. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý již nasbíral 60 tisíc podpisů, a může tak vyrazit do boje o Hrad, registrovat se půjde v pátek. Nestraník v pražském Malostranském paláci odpoledne představil svůj prezidentský program.

Do boje o prezidentské křeslo ho navrhl neurochirurg Vladimír Beneš, který mu už nasbírané podpisy předal. Do svých konkurentů v boji o prezidentský stolec si rýpnul větou "Kromě dobré fyzické kondice se od ostatních kandidátů odlišuje také jazykovou vybaveností - domluví se pěti jazyky".

Dlouhý také představil členy tzv. volebního výboru.  Jsou jimi ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta, advokát Ladislav Vostárek a Petr Jůza.

Zeštíhleme stát, radí Dlouhý

Exministr průmyslu a obchodu z devadesátých let kritizuje zejména obří státní aparát a nadměrné regulace.

"Návrat důvěry ve štíhlý a akceschopný státní aparát podmiňuje jasnou a jednoduchou legislativou, vymahatelností práva, vymýcením korupce, bojem proti zneužívání sociálních vymožeností a proti nadřazenosti prominentů," tlumočí Dlouhého vizi Jan Piskáček z kanceláře prezidentského kandidáta.

Právě štědrý model sociálního státu patří k hlavním příčinám evropské fiskální krize, tvrdí Dlouhý a doporučuje investovat zejména do podpory vzdělávání, infrastruktury a smysluplných vědeckých projektů.

Přestože v zahraniční politice kritizuje nesmyslnost některých bruselských regulací a utužování politické federace, jinou cestu než členství v EU nevidí. "Větší pozornost chce věnovat oblastem, které se stávají hlavní silou světového hospodářství," uvedl Piskáček.

K dalším bodům Dlouhého programu patří ozdravení hospodářství. Cestu k blahobytu a ozdravení veřejných financí vidí v jednodušších podmínkách pro podnikání, nízkých daních a cestě k vyrovnanému státnímu rozpočtu.

"Nežijeme jednoduchou dobu. Prezident teď musí dát všechny své síly do služeb České republiky a lidí, kteří v ní žijí. Dnes nestačí moudře kynout z hradu a udílet knížecí rady. Jsem připraven tvrdě pracovat pro své spoluobčany," prohlásil Dlouhý.

Ve vizitce Dlouhý zapomněl na 11 let v KSČ

Součástí jeho tiskové zprávy ke středečnímu představení programu byly vypíchnuty mnohé údaje z jeho životopisu: respektovaný ekonom, nestraník, jenž opustil politickou scénu v roce 1997, ekonomický poradce, člen NERV, pedagog na vysoké škole, aktivní sportovec, maratonec, dědeček, vyznavač zdravého stylu, organizátor konferencí, na kterých vystupují přední evropští intelektuálové.

Jsem respektovaný ekonom, organizátor prestižních konferencí, maratonec... Ve výčtu zapomněl Dlouhý zmínit 11 let v KSČ.
Jsem respektovaný ekonom, organizátor prestižních konferencí, maratonec... Ve výčtu zapomněl Dlouhý zmínit 11 let v KSČ. | Foto: Jan Langer

Pro úplnost v tomto výčtu však chybí zmínění dlouhé etapy z jeho kariéry: V roce 1978 vstoupil do KSČ, členství ukončil v prosinci 1989, tedy až po sametové revoluci.

"Odešel jsem z veřejného života po přeměně naší republiky z centrálně řízeného socialistického státu v tržní demokracii. S odstupem a se zkušeností mimo politiku cítím, že mám energii i předpoklady dát lidem vizi lepší České republiky," domnívá se Dlouhý.

Jak jsou na tom soupeři?

Úmysl být nástupcem Václava Klause oznámilo zhruba 25 lidí. Kolik jich nakonec do voleb půjde, záleží na splnění nezbytných podmínek kandidatury. Podle dosavadních prohlášení je zatím splnilo zřejmě devět adeptů na prezidenta.

Čtyři z nich - někdejší premiér Jan Fischer, vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) své přihlášky už odevzdali ministerstvu vnitra. Do konce týdne je mají spolu s Dlouhým následovat další bývalý premiér Miloš Zeman nominovaný za zemanovce a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Počátkem příštího týdne registraci chystá bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) a výtvarník a skladatel Vladimír Franz. V získání potřebných podpisů věří i podnikatel a nový senátor Tomio Okamura. "Přesná čísla v tuto chvíli nevím, ale na základě informací, které mám, bychom to měli stihnout," řekl ve středu Okamura.

Potřebné mety by mohla dosáhnout i herečka Táňa Fischerová, k padesátitisícové hranici jí v úterý podle Literárních novin chybělo 8000 podpisů. Lhůta pro předložení nominací skončí příští úterý 6. listopadu v 16:00.

Jasno dosud naopak není například u tajemníka prezidenta Ladislava Jakla, jehož nominovala Strana svobodných občanů. Podle ní má zatím 20 000 podpisů, strana se proto pokusí sehnat podpisy poslanců. Kandidátem vzešlým z parlamentu se může stát člověk, kterého podpoří 20 poslanců nebo deset senátorů. Jaklovi se podepsal nezařazený poslanec Michal Doktor, uvedla mluvčí svobodných.

Kandidáti na hlavu státu se na ministerstvu vnitra musejí registrovat do 6. listopadu. Pro sběr podpisů jim tedy zbývá posledních pár dní.

 

Právě se děje

Další zprávy