Jourová opustila ministerstvo, Šlechtová nastoupí ve středu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 3. 10. 2014 16:40
Ministryně na briefingu bilancovala práci resortu za uplynulých osm měsíců. Úřad opouští kvůli postu eurokomisařky. Ve středu místo ní prezident oficiálně jmenuje Karlu Šlechtovou.
Věra Jourová v Evropském parlamentu.
Věra Jourová v Evropském parlamentu. | Foto: ČTK

Praha Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) se v pátek definitivně rozloučila se svým úřadem. Na bilančním briefingu prezentovala práci ministerstva za uplynulých osm měsíců, kdy stála v jeho čele. "Jen blázen odchází z tak krásného místa," řekla na úvod Jourová. Ve středu ve 12 hodin na její místo prezident jmenuje kandidátku ANO Karlu Šlechtovou.

Dále už mluvila k agendě ministerstva. Řekla, že se jí a jejímu týmu podařilo snížit schodek čerpání evropských dotací o 4 miliardy. "Původní odhad na začátku roku byl dokonce 24 miliard korun. Dnes se jeví, že se dostaneme pod 20 miliard korun," uvedla.

Odstupující ministryně ale poznamenala, že zhruba 11,7 miliardy z této částky činí kurzovní rozdíl, který způsobila Česká národní banka umělou intervencí. Bez jejího zásahu, který oslabil korunu vůči euru, by byl letošní schodek 9 miliard, uvedla Jourová. Česká republika je, co se týče čerpání evropských peněz, nejhorší ze zemí EU. Loni přišla o zhruba 10 miliard korun.

Jourová dále hovořila o tom, že do Česka míří méně turistů z Ruska. "Zintenzivnili jsme proto jednání s čínskou stranou. Ta země má potenciál dovést k nám mnohem více lidí, kteří jsou vítáni, protože hodně utrácejí," uvedla ministryně. Česko proto nyní zaměří svoji pozornost nejen na sousední státy, USA a Rusko, ale také na Čínu.

Málo peněz na byty pro seniory

Ministerstvo podle Jourové také zjistilo, že je u nás podfinancovaná výstavba komunitních bydlení pro seniory. Resort má proto v plánu rozjet nový dotační titul, který by zřizování takových bytů podpořil.

"Jinak si myslím, že jsme docela šetřili. Nenavyšovali jsme personální stavy, jen jsme provedli změny struktur. Ani jednou nezazněla věta, ať dočerpáváme rozpočet. To na tomto ministerstvu skončilo. Jsem dohodnutá s panem Babišem, že se peníze převedou do rezervního fondu,“ řekla Jourová.

Nechtěla ale předvídat, jakou cestou se bude ministerstvo ubírat příští rok. "To už bude na novém vedení," uzavřela ministryně.

Jourovou nahradí Šlechtová

Jourovou v čele ministerstva vystřídá kandidátka hnutí ANO a dosavadní ředitelka odboru evropských fondů Úřadu vlády Karla Šlechtová. Premiér Bohuslav Sobotka její nominaci ve čtvrtek večer předal prezidentu Miloši Zemanovi.

Kandátka na ministryni Karla Šlechtová.
Kandátka na ministryni Karla Šlechtová. | Foto: Aktuálně.cz

Ten ji v pátek pozval na Hrad, před jmenováním chtěl se Šlechtovou ještě hovořit. Šlechtová setkání označila za poznávací, hlava státu se jí ptala na dosavadní kariéru nebo priority resortu. Do funkce ji oficiálně jmenuje ve středu ve 12 hodin, sdělil Zeman.

Atmosféru setkání popsala jako velice příjemnou. Šlo prý spíše o vzájemné poznávání, než o rozbor konkrétních problémů. Zemana prý zajímaly její zkušenosti jak v soukromé, tak státní sféře. "A také ho zajímala moje koncepce, koncepční myšlení, systémové myšlení, a zda mi jde o stát, či jenom o ministerstvo," dodala.

Šlechtová chce na ministerstvu zachovat kontinuitu

Za jednu z priorit Šlechtová označila zachování kontinuity na ministerstvu. I proto se v nejbližších dnech sejde s Jourovou. Chce se také soustředit na evropské dotace, regionální politiku nebo práci na stavebním řádu.

Nevyloučila ani změny ve struktuře resortu. "Je možné, že časem se dostanu k tomu, že možná přeskládám některé agendy, které zůstanou na ministerstvu pro místní rozvoj, ale tak, aby opravdu dávaly smysl pro Českou republiku a pro koncepci našeho státu," řekla novinářům po schůzce s prezidentem.

Jourová je kandidátkou na eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Místo ale zatím nemá jisté. Ve středu musela exministryně na slyšení do Evropského parlamentu, kde tři hodiny odpovídala na otázky europoslanců. Konečné stanovisko ještě nepadlo.

Některým poslancům například vadilo, že odpovídá příliš obecně. Poslali proto prostřednictvím předsedy příští Evropské komise Jeana-Clauda Junckera Jourové desítky doplňující dotazů. Ty by měla kandidátka zodpovědět do nedělních 21:00 SELČ. O Jourové by se následně mělo rozhodnout v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy