Jourová bude eurokomisařkou, všechny čtyři výbory souhlasí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 7. 10. 2014 17:04
Výbor pro občanské svobody ale nejprve přesvědčen nebyl a s českou kandidátkou chtěl mluvit ještě jednou.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Všechny čtyři výbory Evropského parlamentu schválily kandidaturu Věry Jourové (ANO) na post eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Informovala o tom Česká televize.

Výbor pro občanské svobody ale původně žádal ještě o jedno setkání s českou kandidátkou do Komise.

Bylo však velmi nepravděpodobné, že by podobnou žádost schválily výbory, které už daly najevo, že Jourová je pro ně přijatelná. Dřívější ministryně pro místní rozvoj nejprve získala podporu výboru pro ochranu spotřebitele a vnitřní trh a právního výboru.

Česká uchazečka o post eurokomisařky nepřesvědčila europoslance při takzvaném grilování, čtyři výbory si proto vyžádaly dodatečné odpovědi na 32 otázek.

Po pondělním nezvládnutém slyšení je nyní nejslabší členkou Junckerova týmu slovinská expremiérka Alenka Bratušeková, která má zastávat funkci místopředsedkyně Komise pro energetickou unii.

Potíže také v pondělí udělal kulturní výbor Maďarovi Tiboru Navracsicsovi. Uvedl, že kandidát může být unijním komisařem, nesouhlasil ale s tím, aby měl na starost celou šíři navrhovaného portfolia, které zahrnuje vzdělání, kulturu, otázky mládeže a občanství.

Velká pozornost se soustředí především na dva zamýšlené komisaře s ekonomickými resorty, kteří minulý týden narazili. Jedná se o Brita Jonathana Hilla, který si v úterý slyšení před poslanci zopakuje, a Francouze Pierra Moscoviciho, který také odevzdal písemné doplňující odpovědi.

Své závěrečné formální stanovisko by měl Evropský parlament zveřejnit zřejmě až ve čtvrtek a je možné, že do poslední chvíle budou parlamentní politické frakce tvrdě vyjednávat. O Komisi jako celku pak má plénum europarlamentu hlasovat na konci října tak, aby Junckerova Komise mohla od listopadu začít pracovat.

Náročný, ale legitimní proces

"Jsem potěšena, že jsem dostala příležitost konkrétněji okomentovat své záměry a vize. Byl to demokratický proces, náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít Evropský parlament, který bude schvalovat Komisi jako celek," reagovala na rozhodnutí výborů Jourová v prohlášení. Je po zubní operaci a nyní nemůže mluvit.

Mezi prvními gratulanty bývalé ministryni pro místní rozvoj byl premiér Bohuslav Sobotka. "Je pozitivní, že během grilování v EP nezůstal 'černý Petr' v ruce české kandidátky," napsal.

Při jednání výborů podle něj Jourové pomohla podpora obou nejsilnějších frakcí, evropských sociálních demokratů a lidovců. "Znovu se potvrdilo, že portfolio paní Jourové je velmi rozsáhlé a důležité. Jinak by se nedotýkalo čtyř výborů a nevzbudilo tak širokou debatu včetně písemných dotazů," dodal premiér.

S blahopřáním se připojil i prezident Miloš Zeman. "Je potřeba udělat tlustou čáru za spory, jaké portfolio měla nebo neměla mít, a přát jí, aby v tom, co má, měla úspěch," prohlásila hlava státu.

"Já jsem to samozřejmě čekal, myslím, že paní Jourová je dobrá kandidátka a obstála velice dobře," reagoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Mrzí ho jen, že čeští europoslanci dělali negativní reklamu. "Je to smutné, že Češi bojují proti Čechům v Evropském parlamentu a že naopak nejsme spolu," řekl Babiš.

Česká vláda pro Jourovou původně usilovala o získání resortu regionálního rozvoje, dopravy nebo průmyslu. Na to v úterý upozornil i opoziční Úsvit, podle něhož vláda nebyla schopná pro Jourovou vyjednat adekvátní portfolio.

"Bohužel bude mít česká eurokomisařka na starost úplně jiné portfolio, než na které je odbornicí, což opět způsobí situaci, že bude hrát Česká republika v rámci Evropské unie třetí housle," uvedl Úsvit v prohlášení.

"Nijak mě to nepřekvapuje a mohu jí jen pogratulovat," reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Obavy a varování skeptiků se nepotvrdily. Gratulujeme!" uvedl k tomu na Twitteru státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Místopředseda ODS, která je součástí konzervativní ECR, Jan Zahradil řekl, že potvrzení Jourové ve výborech není překvapením. "Myslím, že skutečně sekera dopadne na někoho jiného," podotkl. Výkon Jourové při slyšení podle něj "sice nebyl žádná sláva, ale nakonec ani žádná katastrofa". Naopak stranický předseda Petr Fiala na Twitteru zmínil slabý výkon, resort i slabou evropskou politiku vlády.

Podle sociálnědemokratické europoslankyně Olgy Sehnalové evropští socialisté Jourovou podpořili. "Nezakrývali své výhrady, ale po věcném vyjasnění a upřesnění odpovědí dali jejímu schválení zelenou. To se týká stanoviska sociálních demokratů ve všech výborech, před kterými Věra Jourová vystupovala," uvedla v prohlášení Sehnalová.

 

Právě se děje

Další zprávy