Jourová reaguje na Babiše: Žaloba na kvóty? Změna českého postoje by působila zvláštně

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
27. 11. 2015 17:10
Česká eurokomisařka Věra Jourová říká, že pokud by se Česko připojilo k slovenské žalobě proti uprchlickým kvótám, nemělo by to jiný význam než demonstrativní. Navíc by takový krok mohl do jisté míry ovlivnit i pozici Česka v Bruselu. Pro to, aby česká vláda znovu zvážila, zda nepodpořit Slovensko, se v pátek vyslovil vicepremiér Andrej Babiš. Podle něj je Evropská komise impotentní a je potřeba reagovat na rychle se měnící situaci. Předseda vlády Bohuslav Sobotka s ním však nesouhlasí - šance na úspěch jsou podle něj malé a ze strany Česka by podle Sobotky nešlo o vhodný krok.
Podle eurokomisařky Věry Jourové by připojení se k žalobě proti kvótám mohlo v Bruselu "působit zvláštně".
Podle eurokomisařky Věry Jourové by připojení se k žalobě proti kvótám mohlo v Bruselu "působit zvláštně". | Foto: ČTK

Praha - Případná podpora slovenské žaloby proti kvótám na rozdělování uprchlíků by Česku mohla v Bruselu uškodit, zejména v zákulisí. "Myslím si, že změna postoje by mohla působit zvláštně," připustila na dotaz deníku Aktuálně.cz eurokomisařka Věra Jourová, byť připomněla, že žalobu může podat každý stát.

Narážela tak na to, že česká vláda už jednou žalobu odmítla. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš však v pátek prohlásil, že by kabinet měl znovu zvážit, zda Slovensko nepodpořit. Poprvé ministři žalobu v hlasování odmítli už na konci září.

"Evropská komise je impotentní, kvóty jsou nesmysl, jsou překonané. Celkově se situace vyvíjí velice rychle. Zeptám se kolegů, jestli nechceme přehodnotit náš přístup," nešetřil v pátek Babiš kritikou. Podotkl navíc, že nefungují ani hotspoty - přitom právě záchytné tábory na vnějších hranicích Evropské unie jsou jedním z opatření, která ve snaze omezit příliv uprchlíků hlasitě prosazuje premiér Bohuslav Sobotka.

"Abychom se dozvěděli názor soudu, stačí slovenská žaloba. Připojení se k ní by tedy mělo spíš demonstrativní význam," dodala Jourová s tím, že Babišův návrh hodnotit nechce a záležet bude na rozhodnutí vlády.

Jak kabinet rozhodne, už přitom v pátek tak trochu předznamenaly výroky zástupců zbylých koaličních stran. Sobotka z cesty do Číny vzkázal, že změně Babišova názoru úplně nerozumí. "Určitě o tom budeme hovořit. Nicméně právní podklady, které máme, hovoří o tom, že taková žaloba úspěšná nebude. Současně si myslím, že to není vhodný krok ze strany České republiky," zopakoval svůj dřívější postoj.

Připojovat se k žalobě považuje za zbytečné i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Stejně jako Jourová podotkl, že připojení se k žalobě by žádný význam nemělo. Pokud by totiž soud slovenským námitkám vyhověl, automaticky by se rozsudek týkal všech zemí osmadvacítky.

Slovenský premiér Robert Fico ohlásil podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru už v září, v půlce listopadu podobný krok avizoval maďarský ministr spravedlnosti. Plán Evropské komise na přerozdělení desítek tisíc uprchlíků podle nich porušuje suverenitu členských zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy