Jourová eurokomisařkou? Jasno může být už v pondělí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 11. 7. 2014 10:57
S novým návrhem na post českého eurokomisaře přišlo hnutí ANO. Prosazovat bude ministryni Věru Jourovou. Ta by prý měla reálnou šanci na zisk silného portfolia.
Bude Věra Jourová eurokomisařkou?
Bude Věra Jourová eurokomisařkou? | Foto: DVTV

Praha - Hnutí ANO sáhlo k variantě B a na českého eurokomisaře bude navrhovat nynější ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Informaci České televize potvrdil Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.

"Protože jsme byli do určité míry zaseknuti v debatě, kdy my jsme trvali na panu Teličkovi, sociální demokracie trvala na panu Mertlíkovi, tak jsme přišli s dalším jménem, o kterém se domníváme, že je kompromisní a že urychlí proces," popsal Faltýnek důvody, proč ANO upustilo od podpory europoslance Pavla Teličky.

Postu eurokomisařky by se nebránila ani sama Jourová. "Dělám si naději a mám pro to určité indicie, že kdyby Česká republika nominovala ženu, kterých je v Komisi nedostatek, mohla by dostat silné portfolio," řekla. Sama by nejradši získala agendu regionálního rozvoje, popřípadě administrativu.

Jestli ANO se svým návrhem uspěje, bude nyní záležet na tom, zda se podaří najít shodu uvnitř koalice. Podle Faltýnka by jméno, pokud vše půjde dobře, mohlo být známo už v pondělí, kdy se po jednání vlády sejde koaliční rada. "Včera jsem přes média poprosil kolegy ze sociální demokracie, aby aspoň trochu respektovali, že ANO v eurovolbách zvítězilo. Předpokládám, že bychom v pondělí mohli dojít k nějakému závěru," dodal Faltýnek.

Sociální demokracie však nadále stojí za svým kandidátem, ekonomem Pavlem Mertlíkem. Premiér Bohuslav Sobotka ale připustil, že nominace Jourové není zcela ze stolu. "Beru na vědomí, že ANO změnilo původní nominaci z Pavla Teličky na paní Jourovou. Budeme o té věci jednat," uvedl. Stejně jako Faltýnek by rád celou záležitost uzavřel začátkem příštího týdne.

Ve středu totiž Sobotka letí na jednání Evropské rady, kde už by chtěl prezentovat jedno jméno. "Uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku," prohlásil premiér s tím, že se nyní jedná o postu eurokomisaře pro dopravu, průmysl nebo evropské fondy.

Možnou podporu nevyloučil místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. "Bereme to jako další jméno k diskusi, akceptujeme ho a určitě se o tom pobavíme," řekl Bělobrádek deníku Aktuálně.cz s tím, že pokud by Česko získalo oblast regionální politiky, byla by Jourová zajímavou možností.

"Navíc paní Jourová je žena, což byl jeden z důvodů, proč jsme přemlouvali paní Roithovou, čímž se šance výrazně zvyšuje," dodal předseda KDU-ČSL. "Musí být nějaká širší dohoda. A pokud k ní nedojdeme, tak se musí natvrdo hlasovat," upozornil však.

 

Právě se děje

Další zprávy