Jourová by musela selhat, jinak jí vazby na Babiše neuškodí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
24. 9. 2014 14:08
Věra Jourová má před sebou "grilování" v europarlamentu. Očekává se, že řada nepříjemných dotazů bude směřovat na její vazby na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.
Věra Jourová bude muset v europarlamentu vysvětlovat své vazby na Andreje Babiše.
Věra Jourová bude muset v europarlamentu vysvětlovat své vazby na Andreje Babiše. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brusel – Vazby Věry Jourové na Andreje Babiše by v krajním případě mohly znamenat, že česká vláda bude muset znovu hledat kompromis a jméno českého eurokomisaře. Jourová je jedním z kandidátů, na jejichž možný střet zájmů v pondělí upozornila nezisková organizace Corporate European Observatory (CEO), která sleduje vliv lobby na dění v Bruselu.

"Riziko u Jourové leží jinde než u jiných kandidátů. Zatímco u nich jde spíše o působení v soukromé sféře, u Jourové jde o její politické angažmá v hnutí Andreje Babiše, který je zároveň jedním z nejbohatších českých podnikatelů," vysvětluje redaktorka CEO Vicky Cann.

"Jde o to, jak blízko je Věra Jourová Andreji Babišovi,“ vypichuje věc, která příští středu může hrát velkou roli.

Jourovou tak podle novinářky čeká několik hodně horkých desítek minut, během kterých bude muset europoslance přesvědčit, že se dokáže ve funkci komisařky od Babiše odstřihnout, což může být velmi náročný úkol. Pokud by se jí to ovšem nepodařilo, mohla by se stát závažím, které potáhne šance týmu designovaného šéfa Jeana-Clauda Junckera ke dnu.

"Ideální by bylo, kdyby česká vláda jméno Jourové stáhla," domnívá se novinářka s tím, že podobně by měla postupovat i britská nebo portugalská vláda.

Jourová by musela udělat velkou chybu

Podle dřívějších vyjádření českých europoslanců však bude Jourová muset prokázat spíše to, že je kompetentní pro přidělené portfolio, než aby se skloňovalo její působení v ANO.

"Je určitě jasné, že budou politicky žhavější témata, kde se bude po paní komisařce chtít poměrně jasné a možná i osobní hodnotové stanovisko k různým věcem. Nepochybně se to bude týkat agendy rovnosti pohlaví," prohlásila například minulý týden europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová.

"Nemyslím si, že by něco takového hrozilo," mírní extrémní scénář i Jakub Janda z think tanku Evropské hodnoty. "Provázanost Jourové s Babišem by byla problematická v okamžiku, kdy bychom získali portfolio místního rozvoje. Pokud by sem potom Věra Jourová přijela řešit něco s fondy, musela by jednat s Andrejem Babišem, který ji ještě donedávna platil v hnutí ANO," podotýká.

V oblasti, kterou dostala Jourová na starost, tedy justici, ochraně spotřebitele a rovnosti pohlaví, by však podle Jandy bylo jen velmi složité nějak zvýhodnit Babišův Agrofert. "Příprava nové legislativy trvá dlouho a prochází řadou připomínkových řízení. Takže se nedá očekávat, že by si někdo nevšiml něčeho, čemu u nás říkáme přílepek," říká Janda.

Aby tak Jourová u europoslanců neuspěla, musela by při "grilování" udělat velkou chybu. "Musela by říci něco nepromyšleného, něco, co by bylo v rozporu s evropskými principy a jejími předchozími názory," domnívá se Janda.

Hrozba neschválení visela už nad Barrosem

Právě výkon při slyšení před poslanci bude rozhodující. Evropský parlament totiž Komisi schvaluje jako celek, nikoliv jednotlivé eurokomisaře. V minulém období kvůli tomu muselo hledat náhradníka Bulharsko, jehož tehdejší šéfka diplomacie Rumjana Želevová kandidaturu nakonec stáhla sama. Europoslanci ji kritizovali za nepřehledná finanční přiznání a údajné napojení jejího manžela na organizovaný zločin. Uškodily jí i neodborné odpovědi na otázky týkající se oblasti rozvojové pomoci.

Hrozba neschválení se vznášela i nad první Komisí Josého Manuela Barrosa v roce 2004. V jeho týmu totiž měl zasednout i italský politik Rocco Buttiglione, který svými výroky o homosexuálech pobouřil velkou část parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy