Josef Mašín: Premiér Topolánek udělal správný krok

trs
28. 2. 2008 21:05
Je to uznání třetího odboje, řekl Mašín ČT

Praha, Washington - "Jde především o uznání legitimity boje proti komunismu," myslí si Josef Mašín, který ve čtvrtek převzal z rukou premiéra Mirka Topolánka vyznamenání. Mašín to řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Největším problémem podle něj nadále zůstává fakt, že v Česku stále existuje komunistická strana. Ta je také hlavní příčinou, proč se Mašín ani jeho bratr nehodlají do vlasti vrátit.

Nabízíme přepis rozhovoru ČT s Josefem Mašínem.

Pane Mašíne, jak vnímáte dnešní ocenění? Berete to jako zlom v postoji rodné země k vaší skupině?

Pan premiér Topolánek udělal správný krok ve správném směru. Ne co se týče nás osobně - mého bratra, mě a Milana Paumera, ale spíše ohledně uznání třetího odboje a legitimity boje proti komunistickému režimu. Problém je v České republice v tom, že stále ještě existuje komunistická strana.

Mění se v této souvislosti něco na vašem názoru na Českou republiku? Chystáte se sem na návštěvu?

Na návštěvu se prozatím nechystáme, poněvadž v České republice stále vidíme hodně problémů, které existují už od doby, kdy jsme odešli. My jsme neutekli z České republiky, my jsme odešli, abychom se vrátili. Chtěli jsme bojovat proti zlovládě komunismu. Komunistická strana tehdy vynesla rozsudky nad našimi druhy, kteří byli později popraveni, a nad naší matkou, která byla naprosto nevinná. A tato strana v České republice stále existuje.

Další problém máme s kontinuitou zákonů a soudního systému. Soudci, kteří soudili pod komunistickou stranou, soudí ještě dnes a byli do funkcí jmenováni prvním i druhým prezidentem. Jsou případy, kdy tito soudci soudí své oběti z totaliy.

Pane Mašíne, nehraje ve vašem rozhodnutí nenavštívit Českou republiku také obava z trestního stíhání, jak tvrdí někteří vaši kritici?

Já ani můj bratr nemáme obavy z nějakého stíhání. Jel jsem do východního Německa v prvních deseti dnech, kdy byla možnost jet tam ze západu. Bez obavy jsem prošel celou trasu, kterou jsme ušli v třiapadesátém roce.

Čtěte více:
Mašín: Malý krok pro mě, velký pro Českou republiku
Premiér Topolánek v USA vyznamená Josefa Mašína
Exkluzivně. Výpověď o útěku Mašínů

 

Právě se děje

Další zprávy